Τάση για πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες για την νέα εβδομάδα έως τις 17 Οκτώβρη 2021

2021-10-09

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο Οκτώβρης ξεκίνησε πολύ δυναμικά στην χώρα μας, φέρνοντας ουσιαστικά το Φθινόπωρο στις περισσότερες περιοχές. Εκτενώς είχαμε αναφερθεί μέσα από τις προηγούμενές μας προγνώσεις και εκτιμήσεις για το πρώτο σοβαρό φθινοπωρινό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα αλλάξει (όπως και έγινε) επί της ουσίας τον καιρό. Πολλές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας - βορειοδυτικής χώρας κατέγραψαν (και συνεχίζουν να καταγράφουν) αξιόλογα ποσά υετού ενώ δεν έλειψαν και ορισμένα προβλήματα όπως στην Κέρκυρα και σε αρκετά τμήματα της Ηπείρου, εξαιτίας των έντονων και συνεχόμενων βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε κορεσμό του εδάφους.


Αυτή λοιπόν έμελλε να είναι η αρχή μίας πολύ βροχερής τάσης που φαίνεται να διαμορφώνεται σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι και προς τα τέλη της νέας εβδομάδας, εκτινάσσοντας το καιρικό ενδιαφέρον. Αυτή η στασιμότητα του βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, το οποίο τροφοδοτείται με υγρασία από τις θερμές θάλασσες, θα έχει σαν συνέπεια να διατηρήσει τον καιρό έντονα άστατο και να στέλνει εκ νέου βροχές και καταιγίδες επηρεάζοντας πρώτα τα δυτικά και στις συνέχεια κεντρικές και βόρειες περιοχές.


Έτσι λοιπόν την Κυριακή 10/10/2021, νέος γύρος βροχοπτώσεων και κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσει αρχικά την δυτική Ελλάδα (νησιά κεντρικού - βορείου Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησος). Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας την δυτική και κεντρική Μακεδονία (πιο τοπικά την ανατολική Μακεδονία και τις πιο δυτικές περιοχές της Θράκης), την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη Πελ/νησο με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Εκτός των καιρικών φαινομένων φαίνεται και πάλι να μένουν οι Κυκλάδες (με εξαίρεση τα πολύ δυτικά τμήματα του συμπλέγματος όπου ίσως προς το απόγευμα υπάρξει ένα πέρασμα βροχής ή καταιγίδας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ όσον αφορά την Κρήτη ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει πολύ τοπικά στα βουνά.

Από πλευράς ανέμων, θα ενισχυθεί το νότιο ρεύμα στο Ιόνιο με τις εντάσεις να φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ στα περισσότερα θαλάσσια και παράκτια τμήματα, ενώ στο Αιγαίο θα πνέει ένας Α-ΒΑ άνεμος ο οποίος θα είναι αρκετά ισχυρός στο βόρειο τμήμα του Πελάγους καθώς θα φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ και οι ριπές ίσως αγγίξουν τα 7 Μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέει Β-ΒΔ άνεμος γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ.

Θερμοκρασιακά, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη διακύμανση του υδραργύρου και έτσι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ημερών. 

Το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (11-12/10/2021) η ατμοσφαιρική διαταραχή θα κινηθεί ανατολικότερα και περνώντας πάνω από την χώρα μας, θα διατηρήσει τον καιρό άστατο και πάλι σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Ωστόσο αυτήν την φορά τα φαινόμενα θα είναι αρκετά πιο τοπικού και εξασθενημένου χαρακτήρα και μάλιστα θα υπάρξουν και αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Την Τρίτη πάντως με την απομάκρυνση της διαταραχής ανατολικά μας, αναμένεται ένα ισχυρό πέρασμα καταιγίδων που θα επηρεάσει την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στην Τρίτη να επηρεαστεί και το νότιο - νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μας (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), θα το δούμε καλύτερα αυτό όμως σε νεότερή μας πρόγνωση. 

Φτάνουμε λοιπόν στην Τετάρτη 13/10/2021 όπου αν και πάλι κάποια τοπικά και ασθενή φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους, γενικά ο καιρός θα κάνει ένα σύντομο διάλειμμα από τα φαινόμενα και θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες περιοχές. Αυτή η καιρική κατάσταση όμως δεν αναμένεται να διατηρηθεί για πολύ. 

Μέσα στην Τετάρτη, μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή κατερχόμενη από τα βόρεια προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, φαίνεται να οδηγεί στον σχηματισμό ενός σοβαρού και πολύ καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα έχει κατεύθυνση ανατολική προς την χώρα μας. Εάν επιβεβαιωθούν και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, τα οποία μάλιστα υποστηρίζονται από τα περισσότερα αριθμητικά μοντέλα καιρού, τότε το τριήμερο Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο (14-15-16/10/2021), θα πάμε σε μία νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού με πολλές, ισχυρές αλλά και γενικευμένες βροχές και καταιγίδες κινούμενες από τα δυτικά προς τα ανατολικά και επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Μάλιστα αυτό το χαμηλό θα συνδυαστεί και με αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες στην βόρεια Ελλάδα, οπότε και φαίνεται να σημειώνονται οι πρώτες χιονοπτώσεις (αρκετά πυκνές μάλιστα) στα ορεινά άνω των 1600 με 1700 μέτρων.

Δεν θα μπούμε για την ώρα σε εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση, την έκταση και την διάρκεια των φαινομένων και θα περιμένουμε να δούμε και τα νεότερα στοιχεία για να εξακριβώσουμε την όλη τροχιά αυτού του χαμηλού. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτή η κακοκαιρία δείχνει να είναι σοβαρή και για τον λόγο ότι ήδη έχει πέσει αρκετό νερό ιδιαίτερα στα δυτικά.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα εκτίμηση όπου θα έχουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η ιστοσελίδα μας σας κρατάει ενήμερους καθημερινά και μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις. Όπως όλα δείχνουν, το Φθινόπωρο ήρθε για να μείνει.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας