Τάση για σοβαρή αλλαγή με πολλές βροχές έως τις 10 Οκτώβρη 2021

2021-10-01

«Ποδαρικό» μας έκανε σήμερα ο νέος μήνας με τις καιρικές συνθήκες έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες να «προσπαθούν» να θυμίσουν κάτι από Φθινόπωρο. Από την μία έχουμε την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα και με ιδιαίτερη έμφαση τα πιο ανατολικά τμήματα (μαζί με τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο η αίσθηση της ψύχρας είναι ακόμα εντονότερη) και από την άλλη δεν απουσιάζουν κάποιες βροχές από τις κεντρικές και βόρειες περιοχές οι οποίες ωστόσο έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα και όχι ιδιαίτερη ένταση. Αυτό που για την ώρα δεν έχει συμβεί ακόμη και μάλλον δείχνει να συμβαίνει προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι η έλευση μιας αξιόλογης διαταραχής από τα δυτικά, ως είθισται να συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Πριν όμως φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να πούμε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα ήδη από το Σάββατο 02/10/2021, οι όποιες βροχές εκδηλώθηκαν ή εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες θα έχουν σταματήσει σχεδόν εξ' ολοκλήρου. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει η βόρεια Κρήτη και ίσως τα πολύ βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα της Εύβοιας όπου θα επικρατήσει καιρός βορείου ρεύματος ο οποίος δύναται να δώσει μέσα στην ημέρα κάποια λίγα τοπικά και ασθενή φαινόμενα (κυρίως στην βόρεια Κρήτη) και τίποτα παραπάνω από αυτό.

Έτσι το Σάββατο και ακόμα περισσότερο το τριήμερο Κυριακή/Δευτέρα/Τρίτη (03-04-05/10/2021) το πάνω χέρι θα πάρουν πρόσκαιρα οι υψηλές πιέσεις την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου σε συνδυασμό με τις κάπως πιο θερμές αέριες μάζες, θα κάνουν τον καιρό της χώρας μας αρκετά έως πολύ καλό απ' άκρη σ' άκρη με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και περιορισμένες νεφώσεις.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν αρκετά από την Τετάρτη 06/10/2021 και μετέπειτα, καθώς μια πολύ αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να μας έρχεται από την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου (διασχίζοντας όλη την κεντρική Ευρώπη) προς την χώρα μας. Εάν επιβεβαιωθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τότε μετά την Τετάρτη αναμένεται πολύ σημαντική αλλαγή του καιρού με πολλές βροχές και καταιγίδες οι οποίες πρώτα θα επηρεάσουν την δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν ολόκληρη την χώρα.  Μάλιστα η τάση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δείχνει ότι αυτές οι βροχές αναμένεται να έχουν και αρκετά μεγάλη διάρκεια τουλάχιστον για τα δυτικά τμήματα της χώρας μας, σηματοδοτώντας έτσι το πρώτο σοβαρό φθινοπωρινό βαρομετρικό χαμηλό. 

Δεν θα μπούμε για την ώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Θα επανέλθουμε ωστόσο μέσα στο επόμενο διήμερο με νεότερο άρθρο όπου θα σας περιγράψουμε με αναλυτική εκτίμηση τι θα πρέπει να περιμένουμε. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, φαίνεται πως το Φθινόπωρο αρχίσει σιγά σιγά να μας "χτυπάει την πόρτα". 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας