Τάση για την πρώτη ψυχρή εισβολή με πιθανές χιονοπτώσεις έως τις 20 Δεκέμβρη 2021

2021-12-13

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες το σκηνικό του καιρού παρουσίαζε ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον σχεδόν σε καθημερινή βάση. Και αυτό διότι ο καιρός εμφάνιζε μία εμμονική συμπεριφορά εξαιτίας της παρουσίας ισχυρού Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό ο οποίος σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην βορειοδυτική Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα να κατέρχονται ψυχρότερες αέριες μάζες προς την κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούνται διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία διέρχονταν το ένα πίσω από το άλλο προς την χώρα μας. Επρόκειτο για ένα μοτίβο καιρού το οποίο είχε μεγάλη διάρκεια και από το οποίο επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η δυτική Ελλάδα, καθώς αυτές οι περιοχές κατέγραψαν συνολικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Φαινόμενα ωστόσο παρατηρήθηκαν και στην υπόλοιπη κυρίως κεντρική, ανατολική και βόρεια Ελλάδα κατά τόπους μάλιστα αξιόλογα ενώ τα ορεινά δυτικά - βορειοδυτικά ηπειρωτικά "φόρτωσαν" αρκετό χιόνι. Αποκορύφωμα των άνω ήταν η τελευταία κακοκαιρία η οποία έδωσε εντυπωσιακά ύψη βροχής κυρίως και πάλι στην δυτική Ελλάδα και εξαιτίας του υπερκορεσμού του εδάφους δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα κατά τόπους. 

Όλα αυτά ωστόσο πλέον αποτελούν παρελθόν και τα πράγματα από 'δω και στο εξής φαίνεται να αλλάζουν αρκετά. Τις τελευταίες ώρες ο καιρός έχει κρυώσει αρκετά στην δυτική, την κεντρική και κυρίως την βόρεια - βορειοδυτική χώρα όπου μάλιστα είχαμε και ένα πέρασμα χιονοπτώσεων ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στην δυτική και κεντρική Μακεδονία. Αυτές οι πιο κρύες αέριες μάζες αναμένεται να διατηρηθούν καθ' όλη την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και μάλιστα προς το ερχόμενο Σ/Κ (18-19/12/2021) διαφαίνεται τάση κατάβασης ακόμη πιο ψυχρών αερίων σημάνοντας κατά πάσα πιθανότατα την πρώτη ψυχρή εισβολή για τον φετινό Χειμώνα. 


Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία οφείλεται στην σημαντική ενίσχυση του Αζορικού Αντικυκλώνα ο οποίος αναμένεται να ανυψωθεί σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, να μετατοπιστεί αρκετά ανατολικά προς τα ενδότερα τμήματα της κεντρικής - βόρειας Ευρώπης και να λειτουργήσει ως εμποδιστής στην είσοδο βαρομετρικών χαμηλών από την Ατλαντική Ροή προς την Ευρώπη. Κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για την κάθοδο αρκετά ψυχρότερων αερίων μαζών από την βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη προς την Βαλκανική Χερσόνησο και κατά συνέπεια προς την περιοχή μας. 

 

Αν και είναι αρκετά νωρίς για να αναφέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες, υπάρχει η τάση αυτή η ψυχρή εισβολή να συνδυαστεί και με την δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σημάνει και την εκδήλωση χιονοπτώσεων ακόμη και σε περιοχές της κεντρικής - ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, έως και πεδινές περιοχές. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο Χειμώνας από δω και στο εξής θα κάνει αισθητή την παρουσία του με την θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση, ενώ από πλευράς καιρικών φαινομένων κάποιες βροχές αναμένονται το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης κυρίως στα ανατολικά.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα υπάρξει στα αμέσως επόμενα 24ωρα νεότερη ενημέρωση σχετικά με την όλη εξέλιξη, ενώ θα αναρτηθούν και αναλυτικές προγνώσεις. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας