Τάση βαρυχειμωνιάς με πολικό κύμα ψύχους και πεδινές χιονοπτώσεις έως τα μέσα Μαρτίου 2022

2022-03-05

Έχουμε μπει πλέον στον Μάρτιο, ένας μήνας ο οποίος αποτελεί το μεταβατικό στάδιο από τον Χειμώνα προς την Άνοιξη και τις περισσότερες φορές παρουσιάζει και τα δύο αυτά καιρικά «πρόσωπα». Οι πρώτες ημέρες του φετινού Μάρτη θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζονται κυρίως από χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, καθώς η καιρική δραστηριότητα το προηγούμενο διάστημα ήταν έντονη με σημαντικές βροχές να εκδηλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις να παρατηρούνται σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (στη βορειοδυτική χώρα χιόνισε και σε χαμηλά υψόμετρα), ενώ και οι θερμοκρασίες βρίσκονταν σε χειμωνιάτικα επίπεδα με το κρύο στη βόρεια κυρίως Ελλάδα να είναι κατά τόπους τσουχτερό.

Όσον αφορά όμως την τάση που προδιαγράφεται για τις αμέσως επόμενες ημέρες και έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα καιρού, θα λέγαμε ότι προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα αλλά κυρίως... άκρως χειμωνιάτικη. Η γνωστή σε όλους μας ρήση «Μάρτης Γδάρτης» δείχνει να επιβεβαιώνεται και με το παραπάνω κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας η οποία από τα μέσα αυτής και μετέπειτα θα χαρακτηρίζεται από βαρυχειμωνιά, από πολύ ψυχρές έως πολικές αέριες μάζες, από πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και από διαστήματα χιονοπτώσεων που κατά περιόδους θα είναι ισχυρές και θα απασχολούν πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, φαίνεται ότι αυτό το Σιβηρικό κύμα ψύχους, ενδέχεται να έχει και αρκετά μεγάλη διάρκεια, καθώς υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά σενάρια που «τραβούν» το πολύ κρύο έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή περίπου μέχρι τις 15 Μαρτίου (τονίζουμε παρόλα αυτά ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο και αυτό θα φανεί καλύτερα τις επόμενες ημέρες με τα νεότερα στοιχεία).


Αυτό που ουσιαστικά θα αλλάξει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι η πολύ εκτεταμένη ανάπτυξη ενός Αντικυκλώνα σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, καθώς θα επεκταθεί έως και τα πολύ βόρεια τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών - Ρωσίας, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο των πολύ ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών από την Ατλαντική Ροή, τα οποία χαμηλά διείσδυαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη ανάπτυξη και κάθοδο ενός πολικού Αυλώνα και την μεταφορά πολικών αερίων μαζών από την ανατολική - βορειοανατολική Ευρώπη προς την Βαλκανική Χερσόνησο και κατ' επέκταση στη συνέχεια προς τη χώρα μας.


Πρόκειται επί της ουσίας για ένα σοβαρό κύμα ψυχρής εισβολής, ίσως και σπάνιας έντασης και δυναμικής για την περίοδο που διανύουμε (αυτό βέβαια θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ώρες και ημέρες) και φαίνεται σε γενικές γραμμές να έχει -από θερμοκρασιακής τουλάχιστον άποψης- μια αντίστοιχη δυναμική με τον χιονιά του περασμένου Γενάρη. Το κύμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει να μας επηρεάζει από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα από την Τρίτη - Τετάρτη (08-09/03/2022), ενώ η κορύφωση αναμένεται το τριήμερο Π/Σ/Κ (11-12-13/03/2022) με πιθανότητα παράτασης όπως ήδη αναφέρθηκε και πιο πάνω.

Όσον αφορά τώρα την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, θα προτιμήσουμε για την ώρα να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς αυτό που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι η θέση του πολικού Αυλώνα και επομένως η θέση σχηματισμού και η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού ή και πιθανών δευτερευόντων χαμηλών. Παρ' όλα αυτά θα επιχειρήσουμε να σας δώσουμε μια πρώτη πολύ γενική εικόνα, θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τυχόν διαφοροποιήσεις είναι πιθανές με τις ανανεώσεις των προγνωστικών στοιχείων και θα είμαστε εδώ να σας ενημερώσουμε για κάθε τέτοια εξέλιξη. Έτσι λοιπόν έως τώρα προκύπτουν τα εξής:

1) Την Τρίτη 08/03/2022 και την Τετάρτη 09/03/2022, υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις ενδεχομένως αρκετά πυκνές, θέτουν οι πεδινές περιοχές της δυτικής και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, οι ορεινές - ημιορεινές (ίσως και ημιπεδινές) περιοχές της Θεσσαλίας και ίσως πρόσκαιρα της Ηπείρου, οι ορεινές - ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και τα πιο ορεινά τμήματα της Πελ/νησου. Την Τετάρτη, βροχές αναμένεται να σημειωθούν στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου.


2) Η Πέμπτη 10/03/2022, εμφανίζει προγνωστική διχογνωμία καθώς υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν το σενάριο ενός αρκετά ισχυρού πεδινού χιονιά κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ το άλλο σενάριο «θέλει» σχετικά βελτιωμένο καιρό στη δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα και μπόρες χιονιού να εκδηλώνονται στα ανατολικά προσήνεμα προς το Αιγαίο τμήματα, κάτι το οποίο φαίνεται να συμβαίνει και το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας.

Δεν θα προχωρήσουμε για την ώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες και θα μείνουμε στα όσα αναφέραμε παραπάνω. Το βέβαιο είναι ότι ο Χειμώνας επιστρέφει πολύ δυναμικά το επόμενο διάστημα και το κρύο δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει εύκολα τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οποιαδήποτε εξέλιξη θα επανέλθουμε άμεσα με νεότερη εκτίμηση, ενώ θα υπάρξουν αναλυτικές καθημερινές προγνώσεις καιρού για όλη την χώρα με όλες τις λεπτομέρειες.

**Υποσημείωση: Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών - πρωινών ωρών της Κυριακής 06/03/2022, αναμένονται πολύ πυκνές έως σφοδρές χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία, ενώ κατά την εξέλιξη της ημέρας αυτές θα μετατοπιστούν στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας