Τέλος ο καύσωνας με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η εξέλιξη του καιρού έως τις 20 Αυγούστου 2021

2021-08-11

Καθώς βαδίζουμε σιγά σιγά προς τα μέσα Αυγούστου, παρατηρούμε πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, για άλλη μία φορά χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ζεστές. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας, είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα την νέα εκτίναξη του υδραργύρου σε επίπεδα άνω των 40 βαθμών Κελσίου κατά τόπους και κατά συνέπεια την πρόκληση ενός καύσωνα που αυτήν την φορά επηρεάζει κυρίως την δυτική και κεντρική χώρα. Πρόκειται για μία καιρική κατάσταση την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως εμμονική, καθώς ένα πολύ μεγάλο διάστημα του προηγούμενου μήνα (Ιούλιος) αλλά και του τρέχοντος, κύλησε και κυλάει με υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Μετά λοιπόν από τόσες πολλές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, εύλογη απορία αποτελεί το ερώτημα πότε θα σημειωθεί πτώση του υδραργύρου και πότε θα έρθουν αξιόλογες βροχές τις οποίες πολλές περιοχές για πολλούς λόγους τις έχουν μεγάλη ανάγκη. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, θα λέγαμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες και αρχής γενομένης από την Πέμπτη 12/08/2021, ο υδράργυρος θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή σημαντική και αισθητή πτώση σε όλη την χώρα, σημάνοντας έτσι την λήξη (τουλάχιστον για την ώρα) και αυτού του θερμού κύματος.


Η θερμοκρασιακή πτώση θα γίνει περισσότερο αντιληπτή στην ανατολική χώρα, καθώς στο Αιγαίο όλες τις επόμενες ημέρες και μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα επικρατήσει ισχυρό έως πολύ ισχυρό μελτέμι. Αντίθετα στην δυτική και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, θα κάνει περισσότερη ζέστη, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα έχουμε συνθήκες καύσωνα. Ιδιαίτερα μάλιστα το Σ/Κ 14-15/08/2021, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα σε ολόκληρη την χώρα, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν κατά μέσο όρο τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, τους 31 με 33 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 29 με 31 βαθμούς στα νησιά.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως την ώρα που η χώρα μας θα επηρεάζεται από δροσερότερες αέριες μάζες, το πεδίο υψηλών πιέσεων από την βόρεια Αφρική, θα μετατοπιστεί δυτικότερα και θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών στην περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου και κατά συνέπεια την πρόκληση ενός πολύ ισχυρού κύματος καύσωνα (στην Ισπανία και ιδίως στα κεντρικά και νότια της χώρας, θα σημειωθούν μέγιστες τιμές που τοπικά θα φτάνουν τους 46 με 47 βαθμούς Κελσίου).


Την ίδια ώρα, άκρως εντυπωσιακά είναι τα προγνωστικά δεδομένα έτσι όπως αυτά παρουσιάζονται από το γερμανικό προγνωστικό μοντέλο ICON, το οποίο εμφανίζει την δημιουργία ενός εξαιρετικά ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με σαφή χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας το ερχόμενο Σ/ΚΕάν επαληθευθεί (παρουσιάζει σημαντική πιθανότητα, αλλά θα χρειαστεί να δούμε και τα νεότερα στοιχεία), θα πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο καθώς οι θερμοκρασίες των θαλασσών στην περιοχή κανονικά δεν επιτρέπουν την εκδήλωση αυτού του φαινομένου και συνήθως ο Μεσογειακός Κυκλώνας σχηματίζεται στις ακτές της Αλγερίας και της Τυνησίας. 


Από κει και ύστερα, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας την νέα εβδομάδα έως και την Παρασκευή 20/08/2021, θα είναι ομαλές, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε επίπεδα κανονικά έως και λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή (αυτό κυρίως και πάλι για την δυτική Ελλάδα όπου θα κάνει λίγο περισσότερη ζέστη). Έτσι μέχρι και εκείνη την ημέρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο ούτε από πλευράς θερμοκρασιών αλλά ούτε και από πλευράς καιρικών φαινομένων. Οι όποιες βροχές όλες τις επόμενες ημέρες θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα και θα είναι πολύ περιορισμένες, γι' αυτό και δεν υπάρχει νόημα αυτήν την ώρα να αναφέρουμε κάτι περισσότερο (θα υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις). 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας κρατάμε ενήμερους μέσα από τις εκτιμήσεις μας αλλά και από τις αναλυτικές μας προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας