Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τοπικού χαρακτήρα βροχές - Ο καιρός την Δευτέρα 06/09/2021

2021-09-05

Μερικώς άστατο αναμένεται να καταστεί το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Δευτέρας, με τις όποιες βροχές σε γενικές γραμμές να είναι ασθενούς έως μέτριας έντασης και να παρουσιάζουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη ενίσχυση οι βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ υδράργυρος θα σημειώσει νέα ελαφριά υποχώρηση. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 06/09/2021

Μέσα στην νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος στα δυτικά με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, ενώ παροδική καταιγίδα ίσως εκδηλωθεί στα ανοιχτά του Πελάγους. Τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα θα έχουμε παράλληλα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα. O άστατος καιρός στις προαναφερθείσες περιοχές θα διατηρηθεί και κατά την διάρκεια της μέρας, με τις νεφώσεις να εναλλάσσονται με διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και να δίνουν ταυτόχρονα σε τοπικό επίπεδο ασθενείς βροχές, πιθανώς λίγο πιο αξιόλογες το μεσημέρι και το απόγευμα σε νοτιοανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως βόρεια Εύβοια και Βοιωτία) και νότια - νοτιοδυτική Πελ/νησο. Την ίδια ώρα και στην βόρεια Κρήτη θα συννεφιάσει αρκετά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά βάση ασθενείς. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να φτάνει τα 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πνέουν με πολύ ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ και κατά διαστήματα θυελλώδεις εντάσεις έως 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι με αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια (πιθανώς πρόσκαιρα και εντός του λεκανοπεδίου). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις και θα είναι πολύ ενισχυμένοι στα 6 με 7 Μποφόρ και το βράδυ έως και θυελλώδεις καθώς η ένταση ιδιαίτερα στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και μόνον νωρίς το πρωί ίσως βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας