Τοπικά έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Ο καιρός την Κυριακή 05/07/2020

2020-07-04

Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Κυριακή, καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας περιμένουμε επιδείνωση σε αρκετές περιοχές της χώρας μας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή υποχώρηση κατά μέσο όρο. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 05/07/2020 

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες θα επικρατήσει συννεφιά σε Ήπειρο, δυτική - κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και βόρεια Στερεά Ελλάδα, όποτε θα εκδηλωθούν αρχικά τοπικές βροχές και ίσως σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και των Σποράδων, μεμονωμένες καταιγίδες. Πολύ γρήγορα και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα, οι οποίες θα έχουν την τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι λοιπόν από νωρίς το μεσημέρι περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, τα δυτικότερα τμήματα της Θράκης, τις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, την δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, την δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και την κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά περιόδους θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμων (ιδιαίτερα η κεντρική και βόρεια Πελ/νησος χρήζει προσοχής λόγω πιθανών σφοδρών καιρικών φαινομένων). Παράλληλα πιθανότητα μπόρας ή και πρόσκαιρων καταιγίδων, υπάρχει επίσης για τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου το μεσημέρι και το απόγευμα. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές την Θεσσαλία, την ευρύτερη περιοχή της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και αργά την νύχτα τις Σποράδες και την βόρεια - βορειοδυτική Εύβοια. Σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησος ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Μικρότερη πιθανότητα για τοπικές βροχές έχουν τα υπόλοιπα τμήματα της Θράκης και η ανατολική Στερεά Ελλάδα ενώ στα νησιά του Αιγαίου ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ καλός καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις αρκετά ισχυροί, με την ένταση τοπικά να φτάνει τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά από 19 έως 35 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές όμως όπου θα εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα, η μέγιστη θερμοκρασία θα πέσει έως και 6 με 7 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται συννεφιές στα δυτικά και βόρεια του νομού και τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες (μικρή η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς εντός του λεκανοπεδίου). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά πιθανώς πρόσκαιρα μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη θα κυμανθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από τις πρωινές ώρες συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού. Η συννεφιά θα παραμείνει και κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας με βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά και τα ανατολικά. Αργά το βράδυ αναμένεται εκ νέου γενίκευση των φαινομένων με βροχές και καταιγίδες πιθανώς μάλιστα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις και ύστερα από Ν με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας