Τοπικά ισχυρές καταιγίδες και πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο - Ο καιρός το Σάββατο 21/08/2021

2021-08-20

Καιρική επιδείνωση επιλεκτικού χαρακτήρα αναμένεται να έχουμε στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββάτου, καθώς τα φαινόμενα αστάθειας θα παρουσιάσουν μερική γενίκευση επηρεάζοντας αρκετές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας με μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα διατηρηθεί με τις εντάσεις και πάλι να είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή που διανύουμε. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 21/08/2021

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα έχει καταστεί άστατος στα βορειοδυτικά και θα εκδηλωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες στις ορεινές κυρίως περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα βόρεια ορεινά της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά με ηλιοφάνεια στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Γρήγορα όμως καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις σχεδόν σε όλους τους ορεινούς όγκους της δυτικής - κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας καθώς επίσης στα ορεινά της Πελ/νησου και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και να επεκτείνονται προς τα πεδινά. 

Από νωρίς το μεσημέρι μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται αρχικά στα ορεινά  - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, στην δυτική Θεσσαλία, στην κεντρική και βόρεια ορεινή - ημιορεινή Στερεά Ελλάδα και στην κεντρική και βόρεια ορεινή - ημιορεινή Πελ/νησο. Τα φαινόμενα σε δυτική - κεντρική Μακεδονία και σε δυτική - κεντρική Θεσσαλία μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα γενικευτούν, κατά τόπους θα παρουσιάζουν μεγάλη ένταση και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμωνΜπόρες και τοπικές καταιγίδες αναμένονται επίσης στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας. 

Τις βραδινές ώρες αναμένεται έντονη κακοκαιρία στην δυτική και κεντρική Μακεδονία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές (αυξημένη η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων), ενώ θα επηρεάζεται τοπικά και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να φτάνει στα βόρεια τμήματα τα 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί βοριάδες με την ένταση σε πολλά τμήματα να φτάνει τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 32 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 17 έως 35 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές. Πυκνότερες νεφώσεις αναμένουμε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά και περιμετρικά της πόλης. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας