Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα βόρεια και αίθριος στα υπόλοιπα - Ο καιρός την Παρασκευή 28/05/2021

2021-05-27

Με ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει η ημέρα της Παρασκευής για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας, εκτός από την περιοχή της βόρειας - βορειοανατολικής Ελλάδας όπου αναμένεται έντονη αστάθεια κατά τις θερμές ώρες της ημέρας με τοπικά ισχυρές μπόρες και καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν αρκετά έως πολύ ισχυροί ιδίως στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ελαφρά υποχώρηση. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 28/05/2021

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή της πρόγνωσης, το σκηνικό του καιρού θα είναι πολύ καλό για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί παντού. Δεν αναμένεται να ισχύσει το ίδιο όμως και για την βόρεια Ελλάδα και μάλιστα μέσα στην νύχτα μέχρι νωρίς το ξημέρωμα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, με γρήγορη πάντως βελτίωση. 

Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις στα περισσότερα βόρεια τμήματα και ιδιαίτερα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ενώ ώρα με την ώρα αυτές οι νεφώσεις θα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι μεταξύ των πρώτων μεσημβρινών και των πρώτων βραδινών ωρών, αναμένεται έντονη εκδήλωση αστάθειας με ισχυρές μπόρες και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τα δυτικότερα και κεντρικότερα τμήματα της Θράκης. Μάλιστα τα φαινόμενα είναι πιθανό να παρουσιάσουν κατά τόπους σημάδια σφοδρής ραγδαιότητας, να συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων, ενώ η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων παρουσιάζεται ιδιαιτέρως αυξημένη.

Πιο μικρή πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα μπόρες ή και παροδική καταιγίδα, υπάρχει για τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και για τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ πρόσκαιρες μπόρες και καταιγίδες θα σημειωθούν και στην κεντρική Μακεδονία. Δεν αποκλείεται το απόγευμα τα φαινόμενα να επηρεάσουν για λίγο και τα νησιά του θρακικού. Από το βράδυ ωστόσο και μετέπειτα, αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του καιρού σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 7 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ διευθύνσεις με παρόμοιας κλίμακας έντασης και στο υπόλοιπο Αιγαίο από διάφορες γενικά διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Από το απόγευμα όμως οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βοριάδες παρουσιάζοντας επίσης πολύ ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν τοπικά τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 28 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές όπου αναμένονται τα φαινόμενα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα πέσουν σημαντικά, κατά 5 με 7 βαθμούς Κελσίου από τις αναγραφόμενες.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα αναμένεται συννεφιά η οποία θα δίνει μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού μέχρι το ξημέρωμα. Στην συνέχεια ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, αναμένεται εκ νέου ανάπτυξη νεφώσεων οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και δεν αποκλείεται μέχρι το απόγευμα να σημειωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα, κυρίως στα ανατολικά του νομού και τα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση φτάνοντας κατά διαστήματα τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας