Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 06/08/2020

2020-08-05

Επιδεινωμένη εικόνα θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού σε αρκετές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας κυρίως χώρας κατά την διάρκεια της Πέμπτης, όπου τοπικά αναμένεται να σημειωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα η θερμοκρασία θα πέσει στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ενώ στα βορειοδυτικά θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 06/08/2020

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες θα επικρατήσει πυκνή συννεφιά στα βορειοδυτικά, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την δυτική και βόρεια Θεσσαλία, με πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Επιδεινωμένος θα είναι ο καιρός και κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ιδιαίτερα στην δυτική Μακεδονία, τα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τα πολύ βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενώ δεν αποκλείεται τοπικά να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις (ιδιαίτερα στα πιο ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και σε περιοχές κοντά στην Πίνδο). Την ίδια ώρα πιθανότητα για τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες υπάρχει και για τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, κυρίως τα πιο ορεινά - ημιορεινά τμήματα. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα για παροδική βροχή κατά τόπους στα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας - βορειοανατολικής Πελ/νησου. Από το βράδυ και κυρίως προς τα μεσάνυχτα, επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην ευρύτερη περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις ενώ προς το ξημέρωμα της Παρασκευής, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Στα υπόλοιπα δυτικά, ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, με τα φαινόμενα να αποκτούν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα. Ανεπηρέαστοι θα παραμείνουν η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η δυτική - νότια Πελ/νησος, καθώς ο καιρός εδώ θα διατηρηθεί πολύ καλός με λίγες μόνο νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις που αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ με ένταση 2 με 4 Μποφόρ και στο υπόλοιπο από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, εκτός από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Δωδεκανήσων όπου η ένταση των ανέμων θα φτάνει ακόμη και τα 7 Μποφόρ. Τέλος στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει ΒΑ άνεμος, αρκετά ισχυρός μέχρι 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 15 έως 34 βαθμούς (στην δυτική Μακεδονία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς), στα δυτικά από 16 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα συννεφιάσει κυρίως στα δυτικά του νομού, όπου δεν αποκλείεται αργά το απόγευμα να σημειωθεί παροδική μπόρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας συννεφιά, η οποία το πρωί ενδέχεται να δώσει ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Νεφώσεις αναμένονται και για το υπόλοιπο της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Αργά το βράδυ όμως προς τα μεσάνυχτα, αναμένεται σοβαρή και γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς μάλιστα κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας