Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός το Σάββατο 12/12/2020

2020-12-11

Το βροχερό μοτίβο των τελευταίων ημερών θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια του Σαββάτου στην χώρα μας, καθώς ο καιρός θα παραμείνει ιδιαίτερα επιδεινωμένος στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας. Παράλληλα οι νοτιάδες στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα παρουσιάσουν και πάλι πολύ σημαντική ενίσχυση, ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 12/12/2020

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών, ο καιρός στην δυτική Ελλάδα θα είναι αρκετά άστατος με νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν κατά διαστήματα μπόρες τοπικού χαρακτήρα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Δεν αποκλείεται μάλιστα στα ανοιχτά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου και στα παράκτια της δυτικής - νοτιοδυτικής Πελ/νησου να σημειωθούν και διάσπαρτες καταιγίδες. Αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στην κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και τις Σποράδες, με σταδιακή ύφεση των φαινομένων προς τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένα αξιόλογο πέρασμα από βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα έχουμε μέσα στην νύχτα στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τα βορειοδυτικότερα τμήματα των Κυκλάδων και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου και την δυτική Κρήτη, με τα φαινόμενα μάλιστα πρόσκαιρα να αποκτούν αρκετά έντονο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από μεγάλες εντάσεις ανέμων. Αρκετή προσοχή χρειάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας και των νησιών του Θρακικού, καθώς θα σημειωθούν πολλές βροχές και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα που προς τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πιθανό να παρουσιάσουν σημάδια σφοδρής ραγδαιότητας, να συνοδευτούν από θυελλώδεις ανέμους και από χαλαζοπτώσεις. Πιθανότητα για παροδική μπόρα ή και καταιγίδα υπάρχει επίσης νωρίς το πρωί και για τα Δωδεκάνησα. 

Για το υπόλοιπο της ημέρας, ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας, με την συννεφιά ωστόσο να διατηρείται και να είναι αρκετά πυκνή. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στην Θράκη, με λίγες βροχές να επιμένουν κυρίως στον Έβρο. Άστατος θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με πυκνές νεφώσεις και θα σημειώνονται κατά διαστήματα μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα που θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας. Τέλος, βροχερός θα παραμείνει ο καιρός στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική, κεντρική και νότια Πελ/νησο, με πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Δ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε Ν και θα εξασθενήσουν περαιτέρω. Στο Αιγαίο, οι νοτιάδες αρχικά θα πνέουν πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ και τοπικά οι ριπές να "αγγίζουν" τα 9 Μποφόρ. Σταδιακά μέσα στην ημέρα θα παρουσιάσουν μερική εξασθένιση. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένεται κακοκαιρία με αξιόλογες βροχές στο σύνολο του νομού, φαινόμενα που δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να αποκτήσουν αρκετά έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα όπου ίσως εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Μέσα στο πρωί ωστόσο ο καιρός θα βελτιωθεί, η πυκνή συννεφιά όμως θα διατηρηθεί έως το τέλος της ημέρας με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά το απόγευμα και το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ, γρήγορα όμως η ένταση θα πέσει στα 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα συννεφιά με αξιόλογες βροχές, το πρωί όμως ο καιρός θα βελτιωθεί, με την συννεφιά πάντως να διατηρείται. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας