Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός το Σάββατο 23/01/2021

2021-01-22

Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια του Σαββάτου στην χώρα μας, εξαιτίας μίας διαταραχής η οποία θα μας έρθει από τα δυτικά και θα προκαλέσει σε περιοχές κυρίως της δυτικής Ελλάδας έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινότερες και βορειότερες περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι στα Πελάγη θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και τοπικά θα πνέουν έως θυελλώδεις ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 23/01/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές θα είναι γενικά καλός, με αρκετές όμως νεφώσεις κατά διαστήματα. Αυτές οι νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα θα είναι γενικά πιο πυκνές και καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να δίνουν βροχές τοπικού χαρακτήρα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, φαινόμενα όχι κάποια ιδιαίτερης έντασης. Ομοίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα) καθώς και στον Έβρο, θα έχουμε περισσότερη και πιο πυκνή συννεφιά, οπότε και εδώ θα σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα βροχές, επίσης όχι κάποιας ιδιαίτερης έντασης. 

Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε σταδιακά προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα έχει την τάση να γίνεται πιο βαρύς στην δυτική Ελλάδα με τις νεφώσεις να πυκνώνουν ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερο. Έτσι λοιπόν μέσα στις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να έχουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού, αρχικά στην βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, με ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές, ενώ τοπικές καταιγίδες  θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν αποκλείεται κατά τόπους να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις και τα φαινόμενα να συνοδευτούν από πολύ μεγάλες ριπές ανέμων, ενώ σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας (κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου), πάνω από τα 1200 μέτρα. Προς το απόγευμα η επιδείνωση αυτή θα γίνει αισθητή στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και την δυτική Στερεά Ελλάδα με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ σε δυτική Πελ/νησο, δυτική Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία, τα φαινόμενα μέχρι και εκείνη την ώρα θα είναι πιο τοπικά (ωστόσο κατά τόπους θα πρέπει να εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές). Πολύ μουντός αναμένεται να είναι ο καιρός και σε όλη την υπόλοιπη χώρα με πυκνές νεφώσεις και κυρίως σε περιοχές όπως η κεντρική - ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η ορεινή - ημιορεινή Κρήτη, είναι πιθανότερο να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές, τίποτα όμως το ιδιαίτερο. 

Από αργά το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, η κακοκαιρία θα έχει επηρεάσει και τα υπόλοιπα δυτικά τμήματα και θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, με πιθανότητα και για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος), ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο μέχρι το τέλος της ημέρας θα πρέπει να επιμείνουν κάποιες μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, πάνω από τα 1000 μέτρα. Αξιόλογες βροχές αναμένεται να σημειωθούν στην Θεσσαλία (με έμφαση τα δυτικά και κεντρικά τμήματα), ενώ στην δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα και μάλιστα αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις από τα 700 με 800 μέτρα υψόμετρο (πολύ πρόσκαιρα αργά την νύχτα ίσως σημειωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Φλώρινας). Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών θα έχουμε κάποιες βροχές κατά τόπους αξιόλογες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη προς τα μεσάνυχτα. Τέλος τοπικές βροχές ασθενείς κατά βάση θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ σε Κυκλάδες και Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά καλύτερος. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν-ΝΔ διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ισχυροί, με την ένταση πρόσκαιρα να φτάνει τα 8 Μποφόρ, ωστόσο σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε Δ. Στο Αιγαίο οι Ν άνεμοι αρχικά θα φτάνουν εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ, προοδευτικά όμως θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάνουν τοπικά ισχυρές εντάσεις έως 7 με 8 Μποφόρ και πρόσκαιρα το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές και αργά το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού, ίσως λίγο πιο αξιόλογες προς τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, το βράδυ όμως θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Προς το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές, ασθενείς κατά βάση ενώ αργά το βράδυ ίσως τα φαινόμενα πρόσκαιρα παρουσιάσουν πιο αξιόλογο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας