Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια - Ο καιρός την Κυριακή 21/06/2020

2020-06-20

Αρκετά έντονη αστάθεια περιμένουμε στις βορειότερες κυρίως περιοχές της χώρας μας καθώς κατά την διάρκεια της Κυριακής θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παράλληλα οι άνεμοι θα ενισχυθούν αρκετά στο Ιόνιο ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κυρίως στα δυτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 21/06/2020

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ καλός σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις άνευ σημασίας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας (από την ανατολική Χαλκιδική και ανατολικότερα) καθώς και τα νησιά του θρακικού, καθώς εδώ θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες κατά τόπους θα δίνουν μπόρες ή και καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές. Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μάλιστα τα φαινόμενα ενδέχεται να παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής ένταση ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας με πιθανότητα μάλιστα για πρόσκαιρες καταιγίδες. Πιθανότητα για παροδική βροχή υπάρχει επίσης για τα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ στα ορεινά των νησιών του κεντρικού Ιονίου ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν κατά τόπους στην βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, βόρεια Θεσσαλία) και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών καθώς θα επιμείνουν οι μπόρες και οι καταιγίδες (κυρίως θα επηρεάζεται η κεντρική Μακεδονία). Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλό καιρό, λίγες τοπικές νεφώσεις και ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ κυρίως διευθύνσεις που στα ανοιχτά της Κρήτης η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από Β κυρίως διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 29 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει στους γύρω ορεινούς όγκους με πολύ μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νωρίς το πρωί τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενή βροχή στα ανατολικά του νομού. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους και κυρίως προς την πλευρά της Χαλκιδικής ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή και καταιγίδα. Αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να έχουμε πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας