Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Ο καιρός το Σάββατο 19/09/2020

2020-09-18

Θα παραμείνουν και το Σάββατο κατά τόπους τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας, όπου και θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο έχει κινηθεί στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου, έδωσε τις προηγούμενες ώρες ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη όπου δημιουργήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα, με τις ριπές των ανέμων να φτάνουν ακόμη και τα 12 Μποφόρ, ενώ παράλληλα πολλές βροχές είχαμε σε πολλές περιοχές της δυτικής - νοτιοδυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Σταδιακά το κέντρο του χαμηλού θα αποκτήσει πορεία νότια και πρόσκαιρα τις επόμενες ώρες θα επηρεάσει και περιοχές της ανατολικής - νοτιοανατολικής ηπειρωτικής χώρας από βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 19/09/2020

Μέσα στην νύχτα μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, σοβαρή κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες αναμένεται στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, σχεδόν ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα και ολόκληρη την Πελ/νησο. Τα φαινόμενα και πάλι θα παρουσιάσουν σημάδια σφοδρής έντασης κατά τόπους, επομένως χρειάζεται μέγιστη προσοχή στις περιοχές όπου ήδη έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σταδιακά και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αρχίσουν σιγά σιγά τα φαινόμενα να υποχωρούν νοτιότερα και ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και σταδιακά του κεντρικού Ιονίου θα έχει βελτιωθεί. Αντίθετα στην ευρύτερη περιοχή της Πελ/νησου και κυρίως στα κεντρικά και νότια, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ από κει και ύστερα θα αρχίσει και εδώ σταδιακή βελτίωση. Το βράδυ του Σαββάτου θα κυλήσει με αρκετά ομαλό καιρό σχεδόν σε όλη την χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο πέρα από ασθενείς τοπικές βροχές την νύχτα και το πρωί σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία. Στην κεντρική και νότια Θεσσαλία και τις Σποράδες, την νύχτα θα έχουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες με σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων το πρωί. Βροχές κατά τόπους θα έχουμε επίσης μέσα στην ημέρα στο δυτικό κομμάτι των Κυκλάδων και την δυτική Κρήτη, ενώ στα ανατολικότερα ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με την ένταση να παρουσιάζει μείωση και να μην ξεπερνά τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι με τον ΒΑ όμως στα κεντρικά και βόρεια να "αγγίζει" τοπικά τα 7 και ίσως τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 13 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά από 17 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα θα επιδεινωθεί ο καιρός και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, με τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα. Μέσα στις προμεσημβρινές ώρες αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων και το μεσημέρι βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και από το απόγευμα στα νοτιοανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε σχετικά νεφελώδη καιρό με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Μικρή πιθανότητα για παροδική βροχή υπάρχει για τα νότια μέσα στην νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από N κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας