Τοπικά ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός το Σάββατο 20/03/2021

2021-03-19

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββάτου, η οποία θα έχει πολύ σύντομο χαρακτήρα στις νοτιότερες περιοχές και αρκετά αξιόλογο στα βόρεια. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής, θα είναι οι αξιόλογες έως και ισχυρές βροχές στις περισσότερες κεντρικές και κυρίως βόρειες - βορειοδυτικές περιοχές, οι τοπικές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και οι πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής κυρίως χώρας. Παράλληλα θα κάνει αρκετό κρύο στα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στα νότια ο καιρός θα είναι αρκετά μαλακός. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 20/03/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα, με τις νεφώσεις να είναι αρκετά πυκνές κατά τόπους. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές αναμένεται να σημειωθούν μέσα στην νύχτα σε Κυκλάδες, βόρεια Κρήτη και νησιά νοτιοανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα, φαινόμενα τα οποία τις πρωινές ώρες προοδευτικά θα σταματήσουν. Τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης αναμένεται να σημειωθούν επίσης στην Πελ/νησο (κυρίως στην κεντρική και βόρεια), στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και προς το ξημέρωμα στις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της νότιας Θεσσαλίας. Το πρωί τα φαινόμενα θα κινηθούν βορειότερα και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές, αρχικά κυρίως περιμετρικά του Θερμαϊκού και κυρίως στην περιοχή της Πιερίας. Στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα μέχρι το πρωί θα υπάρχει μόνο συννεφιά χωρίς φαινόμενα. 

Στην συνέχεια όμως και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι επιδεινωμένος στις περισσότερες περιοχές. Βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης αναμένεται να σημειωθούν στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, τις Σποράδες, την δυτική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο. Μάλιστα κατά τόπους στην Ήπειρο και την Θεσσαλία τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν και έντονο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα αξιόλογες έως πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας, πάνω από τα 800 μέτρα στην δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα στην Ήπειρο και την δυτική Θεσσαλία. Στην Στερεά Ελλάδα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι πολύ μεγάλα και θα κυμαίνονται πάνω από τα 1600 με 1700 μέτρα. 

Πιο τοπικές και ασθενείς θα είναι οι όποιες βροχές σε βορειοδυτική Πελ/νησο, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Μακεδονία, ενώ στην Θράκη η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά είναι πολύ μικρή, ωστόσο η συννεφιά θα είναι πυκνή. 

Αντίθετα στην κεντρική και νότια Πελ/νησο αλλά και στα νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. 

Σχεδόν παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών. Ενώ στις κεντρικές και ιδίως στις νότιες περιοχές, τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ ομαλά με ξαστεριά και λίγα μόνο σύννεφα κατά τόπους, από την βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα θα επικρατήσει κακοκαιρία. Συγκεκριμένα αξιόλογες έως έντονες βροχές αναμένεται να σημειωθούν στην δυτική - βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα, το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας (με έμφαση τα δυτικά και κεντρικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), ενώ βροχές θα επηρεάσουν και την Θράκη με αρκετά πιο τοπικό όμως χαρακτήρα. Καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο αλλά και στις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τοπικές καταιγίδες δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν και στα νησιά του θρακικού. Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα βορειοδυτικά ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας, με τα υψόμετρα μάλιστα να πέφτουν λίγο και να εντοπίζονται πάνω από τα 700 μέτρα στην δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα σε Ήπειρο και δυτική Θεσσαλία. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ, μετά το απόγευμα όμως θα παρουσιάσουν ενίσχυση και θα φτάνουν ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις στα κεντρικά και νότια και από Α-ΒΑ διευθύνσεις στα βόρεια με μέγιστη ένταση τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες δεν αποκλείεται να δώσουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές στο σύνολο του νομού. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και προς το απόγευμα θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνές νεφώσεις από την αρχή της ημέρας οι οποίες προς το πρωί θα ξεκινήσουν να δίνουν τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης. Από κει και ύστερα τα φαινόμενα θα γενικευτούν και αναμένεται να διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας. Μάλιστα κατά τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας