Τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα 15/03/2021

2021-03-14

Όπως σας είχαμε πει και τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις εκτιμήσεις μας, αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Καθαρά Δευτέρα, εξαιτίας μίας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα μας έρθει από τα βορειοδυτικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής χώρας. Παράλληλα αναμένεται πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στην θάλασσα του Ιονίου, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώνει σταδιακή αισθητή πτώση από τα βορειοδυτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την όλη εξέλιξη του καιρού για την Καθαρά Δευτέρα 15/03/2021

Από τις πρωινές κιόλας ώρες το σκηνικό του καιρού θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση στα βορειοδυτικά οπότε και θα εκδηλωθούν βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και καταιγίδες στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια τμήματα. Γρήγορα μέσα στο πρωί, τα φαινόμενα θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ κατά τόπους και κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν έντονο χαρακτήρα. 

Γρήγορα προς το μεσημέρι η κακοκαιρία θα επεκταθεί και στην βόρεια Ελλάδα, οπότε και θα σημειωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τα πιο έντονα φαινόμενα πάντως να εστιάζονται στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας όπου ενδέχεται να σημειωθούν και ισχυρές καταιγίδες

Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, αναμένεται να έχουμε ένα πέρασμα από την περιοχή της κεντρικής - ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελ/νησου. Σε αυτές τις περιοχές, εκείνες τις ώρες αναμένεται να σημειωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες πιο σύντομης όμως διάρκειας και πιο τοπικού χαρακτήρα. Ομοίως προς το απόγευμα σε Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουμε ένα πρόσκαιρο πέρασμα από μπόρες και ίσως στην δυτική Κρήτη παροδική καταιγίδα

Τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία θα έχει φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα, κατά τόπους μάλιστα αρκετά ισχυρές. Τις ίδιες ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας, ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται, παρ' όλα αυτά στην δυτική Ελλάδα θα πρέπει κατά τόπους να επιμείνουν κάποια φαινόμενα με μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα μέχρι και το τέλος της ημέρας. 

Χιονοπτώσεις αρκετά έως πολύ πυκνές αναμένεται να σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας, πάνω από τα 900 με 1100 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο. Παρ' όλα αυτά προς το βράδυ και καθώς το βαρομετρικό χαμηλό σταδιακά θα απομακρύνεται, θα εισέρχονται ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικά - βορειοδυτικά και δεν αποκλείεται για λίγες ώρες οι βροχές να προλάβουν να μετατραπούν σε χιονοπτώσεις σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ίσως χιονίσει πρόσκαιρα σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και θα παρουσιάσουν σοβαρή ενίσχυση με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ ενώ οι ριπές κυρίως στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου αλλά και στα παράκτια τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και βορειοδυτικής Πελ/νησου, θα φτάνουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και στα βορειοδυτικά της Κρήτης από το απόγευμα έως 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Σταδιακά προς το μεσημέρι οι νεφώσεις από τα δυτικά θα αρχίσουν να πυκνώνουν και μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών αναμένεται να έχουμε ένα πέρασμα σύντομης διάρκειας από μπόρες και ίσως από πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στην περιοχή του Σαρωνικού. Το βράδυ ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν στα 6 Μποφόρ. Στα δυτικά του νομού όμως και σε περιοχές που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο, οι Δ άνεμοι θα είναι πιο ισχυροί και θα φτάνουν τα 7 και ίσως οι ριπές τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε επιδείνωση του καιρού από το πρωί με βροχές μέτριας γενικά έντασης κυρίως στα δυτικά του νομού. Προς το μεσημέρι αναμένεται γενίκευση των φαινομένων με αξιόλογες βροχές στο σύνολο του νομού, ενώ στα πιο ανατολικά τμήματα τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι ισχυρά και να σημειωθεί παροδική καταιγίδα. Σταδιακή εξασθένιση των καιρικών φαινομένων αναμένεται κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε Β και θα ενισχυθούν στα 4 με 5 Μποφόρ και στον Θερμαϊκό στα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Λάρισα περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αρκετή συννεφιά με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα πιο ορεινά τμήματα του νομού. Με άστατο καιρό θα κυλήσει η ημέρα μέχρι και το απόγευμα καθώς κατά διαστήματα θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν τοπικές βροχές. Μετά το απόγευμα πάντως τα φαινόμενα σχεδόν θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας