Τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Ο καιρός το Σάββατο 26/09/2020

2020-09-25

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει και μέσα από προηγούμενα άρθρα, μία αρκετά σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται να λάβει χώρα κατά την διάρκεια του Σαββάτου, επηρεάζοντας κυρίως τις δυτικές και βόρειες περιοχές και δίνοντας κατά τόπους έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις. Αιτία αυτής της σοβαρής μεταβολής θα αποτελέσει μία δυναμική ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία τις τελευταίες ώρες δίνει και θα συνεχίσει να δίνει εκτεταμένες ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολύ μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, τμήμα της οποίας θα καταφέρει να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα μέσα στην ημέρα αναμένεται και μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ΝΔ ανέμων τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά και η ένταση κατά τόπους θα αγγίζει ακόμη και τα 10 Μποφόρ, ενώ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά, αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας μέχρι το τέλος της ημέρας. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, πως θα εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού το Σάββατο 26/09/2020

Ήδη από τα ξημερώματα, ο καιρός θα έχει παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση στο βόρειο Ιόνιο και τα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου οπότε και θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες. Πολύ γρήγορα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, τα υπόλοιπα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική Στερεά Ελλάδα και τα βορειοδυτικότερα τμήματα της Πελ/νησου. Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να εκδηλωθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια σφοδρής έντασης, θα συνοδευτούν από πολύ μεγάλες εντάσεις ανέμων και ενδεχομένως από τοπικές χαλαζοπτώσεις (βλέπετε χαρακτηριστικά και τα σήματα προειδοποίησης). Λίγο μετά την ανατολή του Ηλίου, τα φαινόμενα θα καταφέρουν να περάσουν τον ορεινό όγκο της Πίνδου και θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας την δυτική Μακεδονία, την δυτική και μέρος της κεντρικής Θεσσαλίας και την βόρεια Στερεά Ελλάδα από αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, οι νυχτερινές ώρες θα κυλήσουν με νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και το πρωί είναι πιθανό να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται κάποιες ασθενείς αρχικά τοπικές βροχές σε κεντρική Μακεδονία και νοτιοδυτική Πελ/νησο. Ξαστεριά με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις (πιο πυκνές στις Σποράδες), αναμένεται να επικρατήσουν στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. 

Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού και στην βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά) και πιο τοπικές και ασθενείς σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην δυτική Ελλάδα ο καιρός θα συνεχίσει να είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες δεν αποκλείεται να έχουμε κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών στα υπόλοιπα τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελ/νησου. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών υπάρχει επίσης και για τις Σποράδες ενώ το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα νησιά του θρακικού. Πολύ καλός θα παραμείνει ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες βραδινές ώρες, ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο στην βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση την Θράκη (κυρίως τα ανατολικά τμήματα) και τα νησιά του θρακικού όπου και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκείνες τις ώρες να έχουμε ένα δυνατό πέρασμα από βροχές και καταιγίδες. Στην δυτική Ελλάδα, ο καιρός αν και θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, θα παραμείνει άστατος μέχρι το τέλος της ημέρας όπου και θα εκδηλώνονται κατά τόπους βροχές και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου, η ημέρα θα τελειώσει με καλές γενικά καιρικές συνθήκες και μόνο στο βόρειο τμήμα της Λέσβου είναι πιθανό να βγάλει παροδικές βροχές

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις και θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυροί με την ένταση τοπικά να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αναμένεται πολύ σημαντική ενίσχυση των Ν-ΝΔ ανέμων με ένταση 7 με 8 Μποφόρ ενώ στα βόρεια δεν αποκλείεται οι ριπές να φτάσουν ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βορειοδυτικά, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 13 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά από 14 έως 24 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 29 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει γενικά αρκετά καλά με διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στα κεντρικά και νότια, ενώ στα πιο βόρεια θα έχουμε από τις πρωινές ώρες κάποιες νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα έχουμε περισσότερη συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έχουμε ένα σύντομο πέρασμα από βροχές και ίσως στα ανοιχτά του Σαρωνικού και τα νότια εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Από το απόγευμα και μετά ωστόσο η συννεφιά θα διαλυθεί και την νύχτα θα κυριαρχήσει η ξαστεριά. Πολύ σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι οι οποίοι θα στραφούν σε ΝΔ και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά στα νότια τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου, από αργά το απόγευμα όμως αναμένεται αισθητή πτώση

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας πυκνή συννεφιά, η οποία αρχικά θα δίνει τοπικές ασθενείς βροχές κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι αναμένεται σημαντική και γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν και αρκετά μεγάλη ένταση. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες ενώ από κει και ύστερα αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και αργότερα από Δ-ΝΔ, αρκετά ενισχυμένοι με ένταση 6 και πιθανώς 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας