Τοπικά νεφελώδης ο καιρός με μπόρες στα βορειοανατολικά - Ο καιρός το Σάββατο 20/06/2020

2020-06-19

Αρκετά καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε γενικές γραμμές στην χώρα μας το Σάββατο καθώς ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, ωστόσο θα έχουμε κατά τόπους νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη και κυρίως τα βορειότερα τμήματα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης όπου το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πυκνότερες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες ή και πρόσκαιρη καταιγίδα σύντομης διάρκειας. Πιθανότητα για πρόσκαιρη μπόρα το μεσημέρι υπάρχει επίσης για τα ορεινά της Ηπείρου ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και κάποιες ψιχάλες ή πολύ ασθενείς τοπικές βροχές στα βουνά της βόρειας Πελ/νησου και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ και αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου εδώ θα πνέει ισχυρός ΒΔ άνεμος έως 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά από 15 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 35 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις, λίγο πιο πυκνές το μεσημέρι και το απόγευμα με πολύ μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει στα δυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα δυτικά μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιή συννεφιά η οποία το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσει στα γύρω ορεινά με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε τονίσει την σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να λάβει χώρα τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας. Σύμφωνα λοιπόν και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού και έτσι τις πρώτες 2 με 3 ημέρες της νέας εβδομάδας αναμένεται πολύ έντονη αστάθεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα. Μάλιστα τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι σφοδρά και θα συνοδευτούν τοπικά από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Από κει και ύστερα υπάρχουν ενδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης του καιρού προς τα τέλη της εβδομάδας, ωστόσο περισσότερα θα πούμε αύριο Σάββατο στην αναλυτική μας εκτίμηση. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας