Τοπικές καταιγίδες και πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο - Ο καιρός την Παρασκευή 20/08/2021

2021-08-19

Θα διατηρηθούν και την Παρασκευή τα φαινόμενα αστάθειας τα οποία θα έχουν την μορφή μπόρας και καταιγίδας σε τοπικό επίπεδο στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Ταυτόχρονα το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει με πολύ ισχυρές εντάσεις ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα στα ανατολικά και βόρεια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 20/08/2021

Μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες, σε περιοχές περιμετρικά του Θερμαϊκού (στα δυτικά παράκτια της Χαλκιδικής, στα παράκτια της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Λάρισας) θα υπάρχουν νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν μπόρες και καταιγίδες. Τοπικές βροχές δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν μέσα στην νύχτα στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μέχρι αργά το πρωί τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με αίθριο καιρό και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν στους ορεινούς όγκους της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, με τάση πύκνωσης και επέκτασης αυτών προς τις πεδινές περιοχές. Έτσι λοιπόν τις θερμές ώρες της ημέρας, τοπικές μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας (πιο τοπικά στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας), κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και στα ορεινά της κεντρικής Πελ/νησου. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν γενίκευση ιδίως στην κεντρική Πελ/νησο και την κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα και πιθανώς θα είναι αρκετά ισχυρά. Γενίκευση των φαινομένων αναμένουμε τις βραδινές ώρες και στην δυτική Μακεδονία, οπότε θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.  

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει σε πολλές περιοχές τα 6 με 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 15 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 18 έως 36 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά οι ριπές θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες θα έχουμε νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα να σημειωθεί μπόρα ή και καταιγίδα κυρίως στα νότια. Μέσα στο πρωί τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθεί παροδική μπόρα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας