Τοπικές καταιγίδες στα βόρεια και πολλή ζέστη - Ο καιρός το Σάββατο 18/09/2021

2021-09-17

Μία ημέρα η οποία θα θυμίζει πολύ περισσότερο Καλοκαίρι παρά Φθινόπωρο, θα είναι αυτή του Σαββάτου για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αφενός, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, θα είναι πολύ καλές με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και αφετέρου οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται κατά τόπους σε επίπεδα πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Δεν θα λείψουν παρ' όλα αυτά οι συνθήκες αστάθειας, ως αποτέλεσμα των πιο ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, θα είναι ωστόσο αρκετά περιορισμένη και θα εντοπίζεται στην βόρεια Ελλάδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 18/09/2021

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα και με λίγες μόνο νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, οι νεφώσεις στα βόρεια θα αυξηθούν και θα επεκταθούν και σε κεντρικότερες περιοχές. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν μπόρες μεμονωμένου χαρακτήρα και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας, στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Θράκης, στην Ήπειρο, στην δυτική και βόρεια ορεινή - ημιορεινή Θεσσαλία και ίσως πολύ τοπικά στα βουνά της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα όποια φαινόμενα θα έχουν σύντομη γενικά διάρκεια και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 με 5 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ενισχυμένοι γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα νότια της Κρήτης πολύ ισχυροί έως 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με τις ριπές να φτάνουν τα 6 και πολύ τοπικά τα 7 Μποφόρ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι αναμένονται πολύ ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων στα ηπειρωτικά, με ιδιαίτερη έμφαση την δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την κεντρική - ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και η ένταση θα φτάνει τα 7 και τοπικά στα πιο ορεινά - ημιορεινά τμήματα τα 8 Μποφόρ.  

Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 30 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 37 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας Πελ/νησου δεν αποκλείεται η μέγιστη να ανέλθει έως τους 38 βαθμούς), στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 36 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε ολόκληρη την χώρα.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες όμως νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί γύρω στα 6 Μποφόρ με τις ριπές τοπικά να φτάνουν και τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αραιές νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν και ίσως βρέξει για λίγο στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας