Τοπικές μπόρες και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός την Δευτέρα 31/05/2021

2021-05-30

Αρκετά άστατο αναμένεται να καταστεί το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Δευτέρας στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς κατά διαστήματα και κατά τόπους θα σημειώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες παροδικά ισχυρές, οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως ορεινές - ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Αντίθετα στα δυτικότερα και νοτιότερα τμήματα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι αρκετά πιο ομαλές με αίθριο σχεδόν καιρό και αρκετή ηλιοφάνεια. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν με μέτριες έως ισχυρές και τοπικά πολύ ισχυρές εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 31/05/2021

Σημαντικά επιδεινωμένος αναμένεται να είναι ο καιρός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στην βόρεια - βορειοανατολική Ελλάδα. Αξιόλογου χαρακτήρα βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του θρακικού, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας το πρωί στο θρακικό. Μάλιστα η ένταση των φαινομένων αναμένεται πρόσκαιρα να είναι ιδιαίτερα υψηλή στην ανατολική Μακεδονία (από τα ανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής και ανατολικότερα) και στην Θράκη (με έμφαση τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης). Συντομότερης διάρκειας και πιο τοπικού χαρακτήρα βροχές, θα σημειωθούν στην δυτική Μακεδονία, τοπικά στην Θεσσαλία και ίσως στις Σποράδες. Η υπόλοιπη χώρα θα έχει αρκετά καλό καιρό, με τοπικές συννεφιές αλλά και ξαστεριά ιδίως στα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην βορειοανατολική Ελλάδα θα καταστεί πιο άστατος με διαστήματα παύσης των φαινομένων και έναρξης αυτών με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας, κυρίως όμως στα πιο ορεινά - ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σχεδόν παρόμοια εξέλιξη θα έχουμε και στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θεσσαλία, με πύκνωση των νεφώσεων μετά το μεσημέρι και εκδήλωση όμβρων ή και καταιγίδων στα ορεινά - ημιορεινά (πιο μικρή είναι η πιθανότητα μπόρας στην Ήπειρο). 

Εκδήλωση αστάθειας αναμένεται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στην βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, με αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν το μεσημέρι και το απόγευμα μπόρες και ενδεχομένως τοπικές καταιγίδες, ενώ τοπική μπόρα ίσως παρατηρηθεί και στην βόρεια Πελ/νησο.

Η υπόλοιπη χώρα αναμένεται να έχει γενικά αίθριο καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, εκτός από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και εδώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα σημειωθούν παροδικές μπόρες ή και καταιγίδες

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις βραδινές ώρες, αξιόλογη επιδείνωση αναμένεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, της βόρειας Στερεάς Ελλάδας (κυρίως την Εύβοια), τις Σποράδες και πιο τοπικά τις περιοχές της Μακεδονίας με έμφαση την Χαλκιδική. Σε αυτά τα τμήματα αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους αρκετά ισχυρές. Η υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο πέρα από λίγες νεφώσεις (πιο πυκνές στην Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν Δ διευθύνσεων άνεμοι, με την ένταση κατά τόπους πολύ ισχυρές εντάσεις έως 7 Μποφόρ. Τέλος στο υπόλοιπο Αιγαίο αναμένονται Β κυρίως άνεμοι έως 5 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με αρκετή ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους με τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να σημειωθούν μπόρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού, με πιθανότητα καταιγίδας. Πρόσκαιρα είναι αρκετά πιθανό να επηρεαστεί και το λεκανοπέδιο με έμφαση τα βορειότερα τμήματα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες, μέσα στην νύχτα όμως δεν αποκλείεται εκ νέου υποτροπή του καιρού κυρίως στα βορειοδυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι επιδεινωμένος με αξιόλογες βροχές στο σύνολο του νομού. Ύφεση των φαινομένων και πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται μέσα στο πρωί. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις, αυτήν την φορά κυρίως στους γύρω ορεινούς όγκους όπου θα σημειωθούν μπόρες επιλεκτικού χαρακτήρα. Το βράδυ ίσως έχουμε μία πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων, μικρής όμως διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας