Τοπικές μπόρες και καταιγίδες στα βόρεια και αίθριος στα υπόλοιπα - Ο καιρός την Πέμπτη 27/05/2021

2021-05-26

Δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κατά την διάρκεια της Πέμπτης, καθώς στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ καλές με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. 

Στην βόρεια όμως Ελλάδα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι μέσα στο μεσημέρι αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικού χαρακτήρα μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και πιο τοπικά στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος. Μάλιστα αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες, αναμένεται μία γενίκευση των φαινομένων και έτσι θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής κυρίως Μακεδονίας, φαινόμενα τα οποία δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να παρουσιάσουν αρκετά έντονο χαρακτήρα. Πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων αρκετά πιο ασθενών, υπάρχει επίσης και για την περιοχή της κεντρικής και βόρειας Θεσσαλίας και ίσως των Σποράδων. Τάση βελτίωσης του καιρού αναμένεται πάντως να υπάρξει λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. 

Και στην δυτική Ελλάδα αναμένεται μετά το μεσημέρι να αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, ωστόσο εδώ δεν αναμένονται καιρικά φαινόμενα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέει Δ-ΒΔ άνεμος με παρόμοιες εντάσεις ενώ στα ανοιχτά της δυτικής και νότιας Κρήτης η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέει Β γενικά άνεμος με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 30 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο καιρό. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα γύρω ορεινά, οπότε και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες. Αργά το απόγευμα αναμένεται πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων για τις περισσότερες περιοχές του νομού και είναι πιθανό να σημειωθεί παροδική καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας