Τοπικές μπόρες στα βόρεια και αρκετή ζέστη - Ο καιρός την Τετάρτη 18/08/2021

2021-08-17

Δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αλλαγή το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τετάρτης, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, ενώ η ζέστη θα διατηρηθεί. Και πάλι ωστόσο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα παρατηρηθούν αναπτύξεις νεφώσεων στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα. Τις απογευματινές κυρίως ώρες αναμένεται να παρατηρηθούν φαινόμενα αστάθειας με την μορφή μπόρας ή παροδικής καταιγίδας σε περιοχές της Μακεδονίας (με έμφαση τα ορεινά - ημιορεινά κεντροανατολικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), στα βόρεια ορεινά τμήματα της Θράκης καθώς επίσης και στο βορειότερο κομμάτι της Πίνδου. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τα φαινόμενα να παρουσιάσουν πρόσκαιρη γενίκευση στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και να σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Μικρή πιθανότητα για κάποια τοπική μπόρα υπάρχει για την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και για την βόρεια ορεινή Πελ/νησο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί και σταδιακά θα στραφούν σε ΒΔ με την μέγιστη ένταση να φτάνει τα 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα νότια της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 18 έως 38 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 21 έως 38 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε σε γενικές γραμμές αίθριο καιρό. Το μεσημέρι θα παρατηρηθούν νεφώσεις κυρίως στα δυτικά του νομού, όπου υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθεί μπόρα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα γύρω ορεινά και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες. Τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης γενίκευσης των φαινομένων με μπόρες και καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά περί τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας