Τοπικές βροχές και έντονη ψύχρα την νύχτα και το πρωί - Ο καιρός την Δευτέρα 19/10/2020

2020-10-18

Αρκετά μουντός και φθινοπωρινός αναμένεται να είναι ο καιρός στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα κατά την διάρκεια της Δευτέρας, καθώς αναμένεται αρκετή συννεφιά η οποία θα δίνει κατά τόπους βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και τοπικά πιο αξιόλογης. Παράλληλα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σε βοριάδες μέτριας έντασης με τάση όμως ενίσχυσης, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη πτώση και θα κάνει έντονη ψύχρα έως και κρύο τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα στα πιο βόρεια ηπειρωτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού για την Δευτέρα 19/10/2020

Στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες καθώς θα έχουμε αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Μόνο στην δυτική Πελ/νησο και κυρίως στα πιο ορεινά - ημιορεινά, θα έχουμε περισσότερη συννεφιά και υπάρχει πιθανότητα τις απογευματινές και βραδινές ώρες να βρέξει τοπικά (ίσως και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου). Από την νοτιοανατολική Θεσσαλία (από το ύψος της Μαγνησίας και πρόσκαιρα τα ανατολικά της Λάρισας), τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, θα έχουμε πιο μουντό καιρό με συννεφιά κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνή. Αυτή η συννεφιά θα καταφέρει να δώσει αξιόλογες βροχές το πρώτο μισό της ημέρας στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα βορειότερα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και αργότερα τοπικές βροχές μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Πελ/νησου. Και στην Κρήτη φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν μέσα στην ημέρα βροχές κατά τόπους αξιόλογες και μάλιστα στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται προς το μεσημέρι να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Από κει και ύστερα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα πιο βόρεια ορεινά. Τέλος πιθανότητα για τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης υπάρχει επίσης για την περιοχή των Δωδεκανήσων και των νοτιότερων τμημάτων των Κυκλάδων, κυρίως για το πρώτο μισό της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 2 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο ο Β άνεμος θα είναι πιο ενισχυμένος και θα φτάνει στα κεντρικά και βόρεια τα 5 με 6 Μποφόρ (με τάση περαιτέρω ενίσχυσης την Τρίτη). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά κυρίως στα πιο δυτικά και βόρεια τμήματα και το πρώτο μισό της ημέρας υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν σταδιακά ενώ θα έχουμε και διαστήματα με ηλιοφάνεια (πιο μεγάλα στα κεντρικά και νότια). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά η ένταση θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως η μέγιστη θα κυμαίνεται 2 με 4 βαθμούς πιο κάτω

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν, όχι πάνω από 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας