Τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές - Ο καιρός την Δευτέρα 28/09/2020

2020-09-27

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει και μέσα από τα προηγούμενά μας άρθρα, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση από τα δυτικά, οπότε κατά την διάρκεια της Δευτέρας θα εκδηλωθούν νέες βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Αιτία αποτελεί η ψυχρή λίμνη στην κεντρική Ευρώπη, της οποίας το νότιο τμήμα θα μας επηρεάσει και θα επιδεινώσει τον καιρό. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν κατά τόπους ενισχυμένοι κυρίως στην αρχή της ημέρας ενώ θα υπάρχουν πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές από τα βόρεια προς τα νότια. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 28/09/2020

Ήδη λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση στα δυτικά και τα βορειοδυτικά και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και πολύ γρήγορα στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την δυτική Στερεά Ελλάδα και τα βορειοδυτικότερα τμήματα της Πελ/νησου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια μεγάλης έντασης και θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων (βλέπετε χαρακτηριστικά τα σήματα προειδοποίησης). Μέσα στις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα καταφέρουν να περάσουν τον ορεινό όγκο της Πίνδου και θα επηρεάσουν την δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία από αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες (όσο πιο κοντά στην Πίνδο τόσο πιο αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα ενώ όσο πιο ανατολικά, τόσο πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν αυτά). Μεταξύ πρωινών και μεσημβρινών ωρών, ο καιρός στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο και Ήπειρος) θα καταστεί πιο άστατος με τοπικές βροχές και ενδιάμεσα διαστήματα παύσης. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να εκδηλώνονται στο κεντρικό Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο (μέχρι τα βορειότερα τμήματα της Μεσσηνίας). Το μεσημέρι τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, ενώ στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες (κυρίως στην Φθιώτιδα και την Βοιωτία). Μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε επίσης σε κεντρική και ανατολική Πελ/νησο. Πολύ πιο μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει στην Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τις βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι γενικά αρκετά καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση το βόρειο Ιόνιο και κυρίως την Ήπειρο και την βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα όπου μέχρι το τέλος της ημέρας θα πρέπει να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και το πρωί στα βόρεια τοπικά έως 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις, όχι πάνω από 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα κυρίως στα βορειοδυτικά. Καθώς θα βαδίζουμε όμως προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε ολόκληρο τον νομό με τάση να πυκνώνουν. Έτσι μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί και παροδική καταιγίδα. Μετά το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν, η συννεφιά όμως θα παραμείνει. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι στα ανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνή συννεφιά από την αρχή της ημέρας η οποία θα δίνει βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικότερα του νομού. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα καταστεί άστατος με νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εκ νέου τοπικές βροχές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας