Τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές - Ο καιρός την Τρίτη 23/11/2021

2021-11-22

Έντονο αναμένεται να είναι το καιρικό ενδιαφέρον που θα διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της Τρίτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, καθώς αρκετές βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να απασχολήσουν σημαντικό κομμάτι της Επικράτειας, με τον πρώτο λόγο να έχουν και πάλι οι πιο δυτικές περιοχές και βαθμιαία τα ανατολικότερα τμήματα. Παράλληλα οι νοτιάδες θα κυριαρχήσουν κατά κύριο λόγο στα Πελάγη, ενώ ιδιαίτερα μαλακός θα είναι ο καιρός από άποψη θερμοκρασιών, τόσο ως προς τις ελάχιστες, όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 23/11/2021

Μέσα στις νυχτερινές και πρωινές - προ μεσημβρινές ώρες ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα καταστεί αρκετά έως πολύ επιδεινωμένος. Μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα πρέπει να απασχολούν το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ωστόσο περισσότερο γενικευμένα και με μεγαλύτερη ένταση δείχνουν να είναι τα φαινόμενα στο κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο. Από κει και ύστερα προς το μεσημέρι φαίνεται ότι ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος σε όλα τα δυτικά, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν και διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων σε συνδυασμό με διαστήματα με ηλιοφάνεια, εναλλασσόμενα όμως με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές μπόρες - καταιγίδες. Αρκετή προσοχή εφίσταται για το δυτικό - νοτιοδυτικό τμήμα της Πελ/νήσου όπου εκεί τα φαινόμενα δείχνουν να έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε και δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τοπικά προβλήματα. 

Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών οι βροχές θα κινηθούν πιο ανατολικά επηρεάζοντας τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με τα φαινόμενα να έχουν μέτρια έως αξιόλογη ένταση (μικρή η πιθανότητα για παροδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Θεσσαλία). Η κεντρική - ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα έχουν πυκνές νεφώσεις, τα φαινόμενα ωστόσο θα είναι ασθενή και αρκετά τοπικά. Ταυτόχρονα σημαντική δείχνει να είναι η επιδείνωση του καιρού που θα λάβει χώρα στην κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και το υπόλοιπο τμήμα της Πελ/νήσου, καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα φτάσουν να επηρεάζουν και τα βορειότερα - βορειοδυτικότερα τμήματα των Κυκλάδων. 

Επιδεινωμένος όμως θα είναι ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς ήδη από το πρωί θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά από το ύψος της Χίου και βορειότερα και προοδευτικά θα επεκταθούν έως τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων. Μάλιστα στο βορειοανατολικό Αιγαίο τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν μεγάλη ένταση και διάρκεια. Αντίθετα, στις νότιες Κυκλάδες και στην Κρήτη τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά με νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές και μόνο στη βορειοδυτική Κρήτη προς το βράδυ ίσως σημειωθούν βροχές. 

 Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 6 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο από Β διευθύνσεις όχι πάνω από 3 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συμπαγή καιρό ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας, οπότε και είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και ίσως στα ανοιχτά του Ευβοϊκού καταιγίδα. Προς το απόγευμα αναμένεται πιο σοβαρή επιδείνωση με γενικευμένες βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται προς τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένη συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας, με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας