Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά - Ο καιρός την Τετάρτη 29/12/2021

2021-12-28

Αρκετά άστατο αναμένεται να καταστεί το σκηνικό του καιρού κατά το νέο 24ώρο στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία επηρέασε/επηρεάζει αρκετές περιοχές με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Σταδιακά ο κύριος όγκος των φαινομένων θα μετατοπιστεί προς τα ανατολικότερα τμήματα της Επικράτειας τα οποία θα δεχθούν και τα πιο αξιόλογα/έντονα φαινόμενα. Από πλευράς ανέμων, αναμένεται σταδιακή στροφή αυτών σε βοριάδες οι οποίοι την Πέμπτη θα κυριαρχήσουν σε όλη την χώρα, ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 29/12/2021

Σημαντικά επιδεινωμένος θα είναι ο καιρός ήδη από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης σε όλα σχεδόν τα ανατολικά τμήματα και πιο συγκεκριμένα στην Θράκη (με έμφαση την ανατολική Ροδόπη και τον Έβρο), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τοπικά τα ανατολικότερα τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες οι οποίες μάλιστα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα θα έχουν αρκετά διάρκεια καθώς θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης και σε τοπικό επίπεδο θα παρουσιάζουν πολύ υψηλή ραγδαιότητα. 

Άστατος θα καταστεί ο καιρός και στην δυτική Ελλάδα με νεφώσεις οι οποίες κυρίως προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να πυκνώνουν και θα δώσουν τοπικές βροχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική - κεντρική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά τοπικού χαρακτήρα ασθενούς γενικά έντασης, πλην των νησιών του κεντρικού Ιονίου και των παράκτιων τμημάτων της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου όπου φαίνεται να αποκτούν πιο αξιόλογο χαρακτήρα κατά τις απογευματινές ώρες. 

Σχεδόν παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και ασθενείς κατά βάση και τοπικές βροχές να εκδηλώνονται στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την υπόλοιπη Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο. 

Τέλος Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουν αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές οι οποίες θα γίνουν πιο αξιόλογες μετά το απόγευμα, οπότε και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα νότια μέχρι 6 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά τοπικά πολύ ισχυρές εντάσεις έως 7 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε Β και το βράδυ θα παρουσιάσουν τάση ενίσχυσης. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρκετή συννεφιά κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με ασθενείς τοπικές βροχές να σημειώνονται κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Πιο αξιόλογα και γενικευμένα φαινόμενα θα παρατηρηθούν κατά τις πρώτες απογευματινές - βραδινές ώρες (ίσως σημειωθεί καταιγίδα στα ανοιχτά του Σαρωνικού). Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις όχι πάνω από 3 Μποφόρ, αλλά από αργά την νύχτα θα επικρατήσει βοριάς ο οποίος θα έχει την τάση να ενισχύεται. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και το βράδυ θα φτάσουν τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας