Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 23-12-2019

2019-12-22

Αρκετά άστατος προβλέπεται ο καιρός της χώρας μας την Δευτέρα καθώς αναμένονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, με τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους να είναι έντονα. Παράλληλα οι άνεμοι αν και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση, θα συνεχίσουν να πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 23/12/2019

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με ιδιαίτερα άστατο καιρό καθώς κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες ίσως κατά τόπους ισχυρές. Προς το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα επιδεινωμένος θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές. Ένα πέρασμα βροχών και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα έχουμε στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι κάπως καλύτερος με αυξημένη πάντως συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές ασθενείς βροχές. Πιθανότητα για πιο αξιόλογες βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει για την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί παροδική καταιγίδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από τα 1200 μέτρα ενώ στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς και τοπικές (πάνω από τα 1000 μέτρα).

Σφοδροί ΒΔ άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο με την ένταση να φτάνει ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις πολύ ισχυροί 7 με 8 Μποφόρ. Το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε ΒΔ με ένταση 6 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας κατά περιόδους πιο πυκνή με πιθανότητα για τοπικές βροχές το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΔΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα δώσουν αξιόλογες βροχές και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε Β διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5 και πιθανώς τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας