Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός την Δευτέρα 22/03/2021

2021-03-21

Νέα μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Δευτέρας, εξαιτίας ενός συστήματος από την νότια Ιταλία το οποίο θα κινηθεί ανατολικά - βορειοανατολικά και θα προκαλέσει μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ισχυροί σε Ιόνιο και Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο το μεσημέρι στην βόρεια Ελλάδα, θα πέσει όμως αισθητά από το απόγευμα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 22/03/2021

Από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης σχεδόν σε όλη την δυτική και βόρεια Ελλάδα. Βροχές αξιόλογης έντασης θα εκδηλώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Πιο τοπικές και ασθενείς θα είναι οι βροχές στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και στα δυτικά. Γρήγορα όμως μέσα στο πρωί αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελ/νησο και τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, ενώ στο βόρειο Ιόνιο τα φαινόμενα θα έχουν αρκετά πιο τοπικό χαρακτήρα

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεαστούν από αξιόλογες βροχές η Θεσσαλία, η κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, η κεντρική και βόρεια - βορειοδυτική Πελ/νησος, σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας με έμφαση την Χαλκιδική και μέχρι το απόγευμα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο και οι Σποράδες. Καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενδεχομένως ισχυρές σε νότια Χαλκιδική και νησιά θρακικού τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Πολύ πιο μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει πολύ ασθενώς και τοπικά στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο ενώ μέχρι και το απόγευμα, ο καιρός στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι αρκετά καλός με διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, με τα υψόμετρα πάντως να ανεβαίνουν λίγο σε σχέση με τις τελευταίες ώρες και να εντοπίζονται πάνω από τα 900 μέτρα περίπου. Το απόγευμα όμως με την κάθοδο των ψυχρότερων αερίων μαζών, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ξαναπέσουν και θα εντοπίζονται από τα 600 μέτρα και πάνω.  Στην Ήπειρο και την δυτική Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε αρκετά πιο μεγάλα υψόμετρα. 

Από το απόγευμα και από τα δυτικά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά. Ωστόσο στην νότια Ελλάδα θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν αρκετά και αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μπόρες σε δυτική Κρήτη και Κυκλάδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις στα βόρεια με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και από Δ-ΝΔ διευθύνσεις στα υπόλοιπα, αρκετά ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση σε Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Από το απόγευμα όμως και από τα βόρεια αναμένεται να "εισβάλει" ψυχρός ισχυρός βοριάς

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή αισθητή πτώση.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, κατά διαστήματα λίγο πιο πυκνές με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει πολύ τοπικά στα δυτικά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα νότια έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες συννεφιά με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Στην συνέχεια αναμένεται να υπάρξουν κάποια ανοίγματα στον καιρό, το μεσημέρι όμως οι νεφώσεις θα ξαναπυκνώσουν και μέχρι το απόγευμα θα δώσουν εκ νέου βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά 2 με 4 Μποφόρ, μετά το απόγευμα όμως θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, το βράδυ όμως θα πέσει αισθητά.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας