Τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές - Ο καιρός την Τρίτη 07/07/2020

2020-07-06

Παραμένει και την Τρίτη η αστάθεια στην χώρα μας με την διαταραχή να κινείται ανατολικότερα και να δίνει μέσα στην ημέρα μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε κεντρικές - ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές και τοπικά σε νησιωτικά τμήματα. Παράλληλα οι βοριάδες θα πνέουν έως και ισχυροί στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 07/07/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός θα παρουσιάσει αρκετά σοβαρή επιδείνωση στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως την Χαλκιδική), την Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, οπότε και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες που ιδιαίτερα στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας δεν αποκλείεται να είναι και έντονες. Πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα μπόρες υπάρχει για τις ίδιες ώρες και στην βόρεια Πελ/νησο και την δυτική Μακεδονία ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός. Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν και πάλι να αναπτύσσονται νεφώσεις στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στην Θράκη (κυρίως τα δυτικά και βόρεια) την Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική και πιο τοπικά την δυτική), την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα και πάλι σε γενικές γραμμές θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να είναι και έντονα. Την ίδια ώρα η Κρήτη φαίνεται ότι το μεσημέρι και το απόγευμα θα δέχεται ισχυρές βροχές και καταιγίδες με αυξημένη μάλιστα πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων και σταδιακή βελτίωση του καιρού το βράδυ. Πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν τα φαινόμενα σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο με τον καιρό να είναι αισθητά βελτιωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες ώρες. Τέλος πιθανότητα καταιγίδας υπάρχει επίσης για το μεσημέρι και το απόγευμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα ορεινά των Δωδεκανήσων. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου να φτάνει κατά διαστήματα τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από ΒΔ γενικά διευθύνσεις μέχρι 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 35 βαθμούς, στα δυτικά από 17 έως 34 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί θα έχουμε συννεφιά η οποία είναι πιθανό να δώσει τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά του νομού (δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και το λεκανοπέδιο). Και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών ο καιρός φαίνεται να είναι επιδεινωμένος με τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων. Από αργά το μεσημέρι και μετέπειτα θα αρχίσει σταδιακά ο καιρός να βελτιώνεται και να επικρατεί ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη και εδώ μέσα στην νύχτα μέχρι το ξημέρωμα θα υπάρχει συννεφιά η οποία θα δώσει τοπικές βροχές ή και καταιγίδα κυρίως στα δυτικά του νομού. Στην συνέχεια ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, ωστόσο προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα γύρω ορεινά και θα σημειωθούν μπόρες και στα ανατολικά του νομού πρόσκαιρες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας