Τοπικές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές - Ο καιρός την Τρίτη 12/10/2021

2021-10-11

Με την ατμοσφαιρική διαταραχή που έχει προκαλέσει όλες τις προηγούμενες ημέρες πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, να κινείται πλέον αργά ανατολικά, η Τρίτη θα αποτελέσει μία ημέρα όπου καθώς η διαταραχή θα περνάει πάνω από την χώρα μας, θα προκαλέσει νέες βροχές και καταιγίδες κινούμενες από τα δυτικά προς τα ανατολικά και επηρεάζοντας πολλές περιοχές της Επικράτειας. Μέσα στην ημέρα όμως καθώς το χαμηλό θα απομακρύνεται, θα αρχίσει σιγά σιγά ο καιρός πρόσκαιρα να βελτιώνεται αρχικά στα δυτικά και έως το τέλος της ημέρας και στα υπόλοιπα τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 12/10/2021

Μέσα στην νύχτα και κυρίως προς το ξημέρωμα της Τρίτης, ο καιρός στα δυτικά αναμένεται να καταστεί και πάλι έντονα άστατος. Νέες μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να επηρεάσουν τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους και κατά περιόδους να αποκτούν ισχυρά χαρακτηριστικά (υψηλή ραγδαιότητα, ισχυρές ριπές ανέμων, υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων). Γρήγορα τα φαινόμενα αυτά θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας την δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και τα ενδότερα κεντρικά τμήματα της Πελ/νησου, οπότε και σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. 

Έντονα άστατος φαίνεται να είναι επίσης ο καιρός στην κεντρική και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του θρακικού με ισχυρές κατά τόπους μπόρες, βροχές και καταιγίδες τις νυχτερινές και πρωινές ώρες (ιδιαίτερα έντονα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα στην νότια Χαλκιδική και στα νησιά του θρακικού). Από τα εν λόγω φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης το ανατολικό - βορειοανατολικό κομμάτι του Αιγαίου (Χίος, Λέσβος) με πιο τοπικό όμως και ασθενή χαρακτήρα. 

Η υπόλοιπη ανατολική - νοτιοανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελ/νησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα έχουν καλύτερο καιρό την νύχτα, όμως το πρωί κάποιες νεφώσεις από τα δυτικά θα φτάσουν και σε αυτά τα τμήματα και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να δίνουν κάποια τοπικά φαινόμενα καταιγίδων. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης στα δυτικά. Μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες θα παραμείνει σχετικά άστατος ο καιρός κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά (ένα "άνοιξε-κλείσε" το καιρού) και θα εκδηλώνονται κάποια σύντομα φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο. Το βράδυ ωστόσο η βελτίωση στην δυτική Ελλάδα θα είναι ουσιαστική. 

Δεν αναμένεται ωστόσο να συμβεί το ίδιο στην ανατολική Ελλάδα καθώς από την Θράκη μέχρι και το ύψος των Δωδεκανήσων μετά το μεσημέρι αναμένεται ένα πέρασμα από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία μάλιστα ισχυρών ανέμων και ενδεχομένως τοπικών χαλαζοπτώσεων. Βελτίωση του καιρού στις εν λόγω περιοχές αναμένεται αργά το βράδυ, ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα πρόσκαιρα να επηρεαστούν οι Κυκλάδες και η Κρήτη. 

Η δυτική και κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία αναμένεται επίσης να έχουν τάση βελτίωσης του καιρού όσο θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ενώ οι Σποράδες και η βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως η Εύβοια) το μεσημέρι και το απόγευμα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες (με σταδιακή βελτίωση μετέπειτα και εκεί). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα οι ριπές στο νότιο Πέλαγος ίσως αγγίξουν τα 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από Δ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι στις Κυκλάδες έως 7 Μποφόρ. Τέλος στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με ξαστεριά και λίγα μόνο σύννεφα. Γρήγορα τις πρωινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα δυτικά και προς το μεσημέρι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για ένα γρήγορο πέρασμα από μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε το πρώτο μισό της ημέρας αυξημένη συννεφιά με βροχές και πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αραιώσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας