Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά με σταδιακή βελτίωση - Ο καιρός την Πέμπτη 29/10/2020

2020-10-28

Το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο πέρασε πάνω από την χώρα μας και έδωσε κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε κεντρικές και νότιες κυρίως περιοχές, κινείται σταδιακά ανατολικότερα και μέσα στην Πέμπτη ο καιρός θα έχει παρουσιάσει βελτίωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, θα κάνει όμως αρκετή ψύχρα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια την νύχτα και το πρωί. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 29/10/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα παραμείνει αρκετά επιδεινωμένος στα ανατολικά και ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες, οπότε κατά διαστήματα θα πρέπει να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Και στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο), θα βγάλει μέσα στην νύχτα κάποιες μπόρες ή και πρόσκαιρη καταιγίδα, ενώ κάποια φαινόμενα ασθενούς έως και μέτριας έντασης θα πρέπει να τα έχουμε σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα, βορειοανατολική Πελ/νησος, βόρεια Κρήτη, Δωδεκάνησα και πιθανώς στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής. Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα στα ανατολικά θα γίνονται ολοένα και λιγότερα, θα αποκτούν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, οπότε ο καιρός θα παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση. Μέχρι και αργά το απόγευμα οι όποιες βροχές θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού και μόνο στα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, ίσως επιμείνουν κάποια πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα που και εκεί σταδιακά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με λίγα μόνο σύννεφα τα οποία κατά τόπους πρόσκαιρα θα πυκνώνουν λίγο παραπάνω. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί με παρόμοιες εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί συννεφιά η οποία θα δίνει κάποιες τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού (όσο πιο ανατολικά τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα), ενώ δεν αποκλείεται προς τον Ευβοϊκό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Γρήγορα όμως μέσα στο πρωί τα φαινόμενα θα σταματήσουν, η συννεφιά ωστόσο θα παραμείνει μέχρι και το μεσημέρι για να επέλθει η ηλιοφάνεια αργότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε Ν και δεν θα ξεπερνούν τα 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην ημέρα νεφώσεις οι οποίες όμως θα εναλλάσσονται με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας