Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός το Σάββατο 04/07/2020

2020-07-03

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια του Σαββάτου, με την αστάθεια να επανέρχεται δυναμικά στην χώρα μας, προκαλώντας έτσι τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, πιθανώς μάλιστα ισχυρές. Από πλευράς ανέμων, αυτοί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ελαφρώς. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 04/07/2020

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και μόνο στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα υπάρχει συννεφιά όπου δεν αποκλείεται να δώσει τοπικούς όμβρους νωρίς το ξημέρωμα. Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να παρατηρούνται κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων στα περισσότερα ηπειρωτικά, με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας περιμένουμε επιδείνωση του καιρού, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Θράκη (κυρίως στα δυτικά και βόρεια), την Μακεδονία και λίγο αργότερα την δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία (κυρίως τα ορεινά - ημιορεινά) και την ορεινή - ημιορεινή βόρεια Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα τα φαινόμενα αν και θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, κατά τόπους θα είναι έντονα και δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδα, της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου και στα νησιά του θρακικού, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ από κει και ύστερα πρόσκαιρα θα περιοριστούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, καθώς ο καλοκαιρινός καιρός θα διατηρηθεί. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις αρχικά ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως και από τα βόρεια θα ενισχυθούν στα 5 με 6 Μποφόρ και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο δεν αποκλείεται η ένταση των ανέμων να "αγγίξει" τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35 βαθμούς, στα δυτικά από 20 έως 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 22 έως 36 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι αίθριος. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια και το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί πρόσκαιρη μπόρα στα πολύ δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, στα νότια ωστόσο θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα τοπική συννεφιά με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους όπου τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες και στα ανατολικά του νομού καταιγίδες. Το απόγευμα - βράδυ δεν αποκλείεται γενίκευση των φαινόμενων με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και αργότερα από Ν με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 (τοπικά στα βόρεια και 34) βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας