Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια - Ισχυροί άνεμοι στο Ιόνιο - Ο καιρός την Τετάρτη 19/08/2020

2020-08-18

Μεταβολή "εξπρές" θα παρουσιάσει κατά τόπους το σκηνικό του καιρού στην βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα διέλθει πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θα προκαλέσει σύντομης διάρκειας τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, στο Ιόνιο θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 19/08/2020

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει αρκετά καλά σχεδόν σε όλη την χώρα με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, ωστόσο δεν θα λείψουν από την αρχή κάποια σύννεφα κυρίως στα βορειοδυτικά και βόρεια κατά τόπους. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν πυκνότερες νεφώσεις στην βόρεια Ελλάδα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα πιο ορεινά της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας, στα βορειότερα της Θράκης και πιθανώς στα βουνά της βόρειας και ανατολικής Θεσσαλίας. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες αναμένεται μια πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού στα βόρεια, με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, την Θράκη, τα νησιά του θρακικού και αργότερα την ανατολική και βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα έχουν γενικά τοπικό χαρακτήρα, όσο πιο κοντά όμως στα βόρεια σύνορα (ιδιαίτερα σε κεντρική Μακεδονία και Θράκη), τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης των φαινομένων. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάποια μεταβολή του καιρού, καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει πολύ καλά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με την ένταση να "αγγίζει" τα 7 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ-ΒΔ διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ και στο υπόλοιπο από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 5 Μποφόρ. Από αργά το απόγευμα όμως και κυρίως το βράδυ, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στον Θερμαϊκό, τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια, με την ένταση να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά από 17 έως 34 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 36 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα συννεφιάσει στις περισσότερες περιοχές και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα πιο βόρεια. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες, δεν αποκλείεται να έχουμε ένα μικρής διάρκειας πέρασμα βροχών ή και καταιγίδας στην ευρύτερη περιοχή. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ, το βράδυ όμως θα στραφούν σε Β και θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6 και τοπικά στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα κυμανθεί 2 με 3 βαθμούς πιο πάνω, το βράδυ όμως με την στροφή των ανέμων θα πέσει αισθητά

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας