Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και κεντρικά - Ο καιρός την Τετάρτη 29/09/2021

2021-09-28

Η επιλεκτικού χαρακτήρα μεταβολή που έχει παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ώρες σε τμήματα της βόρειας και τοπικά της δυτικής και κεντρικής χώρας, όπου εκδηλώθηκαν/εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα διατηρηθεί και το επόμενο 24ώρο στα ίδια περίπου τμήματα, με τις συνθήκες αστάθειας να ευνοούν την εκδήλωση μεμονωμένων φαινομένων. Ταυτόχρονα αναμένεται μία περαιτέρω σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο αλλά και μία περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, με εξαίρεση τα δυτικά τα οποία θα βρίσκονται υπό την επίδραση θερμότερων αερίων μαζών

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 29/09/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, το σκηνικό του καιρού θα καταστεί ιδιαίτερα επιδεινωμένο στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και πιο τοπικά σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της βόρειας και ανατολικής Θεσσαλίας, καθώς σε αυτά τα τμήματα θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Μάλιστα τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία δεν αποκλείεται να αποκτήσουν πρόσκαιρα αρκετά έντονο χαρακτήρα. Υπολείμματα αυτών των φαινομένων ίσως καταφέρουν να κατηφορίσουν λίγο νοτιότερα και να επηρεάσουν το πρωί την βόρεια Στερεά Ελλάδα με σαφώς εξασθενημένη ένταση και με μεγάλη τοπικότητα. Στην υπόλοιπη χώρα μέσα στην νύχτα δεν περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο, με μοναδική εξαίρεση τα πολύ νότια - νοτιοδυτικά τμήματα της Πελ/νήσου όπου υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να σημειωθεί παροδική βροχή

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, νεφώσεις θα αναπτυχθούν σε όλα σχεδόν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου. Το απόγευμα και το βράδυ μάλιστα οι βροχές φαίνεται ότι θα επεκταθούν και στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, με αυξημένη μάλιστα πιθανότητα καταιγίδας στο κεντρικό Πέλαγος. Ταυτόχρονα τα φαινόμενα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία θα αρχίσουν σιγά σιγά να εξασθενούν και να περιορίζονται στους πιο ορεινούς όγκους, θα παραμείνουν όμως σε γενικές γραμμές έως και το τέλος της ημέρας.  

Η υπόλοιπη χώρα θα έχει καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς στα ανατολικά ηπειρωτικά θα έχουμε μόνον συννεφιά και διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα έχουμε πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Μόνο το πρωί στις Σποράδες θα έχουμε πιο πυκνές νεφώσεις όπου ίσως βρέξει για λίγο και το μεσημέρι ίσως βγάλει παροδική αστάθεια στα βουνά της Κρήτης. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα έχουν παρουσιάσει σημαντική ενίσχυση με την ένταση σε όλο σχεδόν το Πέλαγος να φτάνει κατά διαστήματα τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στην ανατολική χώρα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 28 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε παροδικά αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή την νύχτα και νωρίς το πρωί. Κατά την διάρκεια της μέρας οι νεφώσεις θα είναι περιορισμένες κυρίως στους γύρω ορεινούς όγκους και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές σε όλο σχεδόν τον νομό και τοπικές καταιγίδες στον Θερμαϊκό. Κατά την εξέλιξη της ημέρας ο καιρός θα τείνει να γίνει πιο άστατος με τις βροχές να αποκτούν πιο τοπικό χαρακτήρα και να αρχίζουν σιγά σιγά να περιορίζονται. Έως το απόγευμα οι βροχές θα έχουν σταματήσει εξ' ολοκλήρου και ο καιρός θα έχει βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας