Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια, ζέστη και σκόνη στα νότια - Ο καιρός την Κυριακή 04/04/2021

2021-04-03

Θα διατηρηθούν και την Κυριακή οι υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας και ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια όπου ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι αρκετά πιο άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ παράλληλα θα πνέουν και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο, ευνοώντας την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 04/04/2021

Στην βόρεια Ελλάδα από την αρχή της ημέρας περιμένουμε νεφώσεις κατά τόπους πυκνές, οι οποίες θα δίνουν τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης στα βορειότερα κυρίως τμήματα της Μακεδονίας. Στην Θράκη και κυρίως στον Έβρο και τα ανατολικότερα τμήματα της Ροδόπης, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες με έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που οριακά θα φτάσουν να επηρεάζουν και τα βορειότερα τμήματα του θρακικού. Κάπως πιο γενικευμένες και πιο αξιόλογες θα είναι οι βροχές στην βόρεια Ελλάδα μετά το μεσημέρι, επηρεάζοντας πλέον τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης, θα εστιαστούν όμως τα φαινόμενα κυρίως σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα. Από αργά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά, οι βροχές θα αρχίσουν σιγά σιγά να υποχωρούν, θα παραμείνουν όμως στην Θράκη μέχρι το τέλος της ημέρας και μάλιστα στον Έβρο και την Ροδόπη θα είναι και πάλι ισχυρές σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. 

Αρκετά άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός και στην δυτική Ελλάδα με νεφώσεις οι οποίες θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου, όπου και θα δίνουν μεμονωμένους όμβρους (ίσως και παροδική καταιγίδα). Από αργά το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες, αναμένεται να λάβει χώρα μία επιδείνωση η οποία θα επηρεάσει τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την βορειοδυτική Πελ/νησο και το μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής Στερεάς Ελλάδας με αξιόλογες βροχές και ίσως τοπικές καταιγίδες. 

Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ο καιρός θα είναι μεν καλύτερος ωστόσο θα υπάρχουν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας νεφώσεις, πυκνές μάλιστα στα νοτιότερα και νοτιοανατολικότερα τμήματα. Η πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ψιχάλες κατά τόπους είναι μικρή και αυτή εστιάζεται κυρίως στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις στα βόρεια (μετά το μεσημέρι) και από Ν διευθύνσεις στα κεντρικά και νότια, μέτριοι έως ισχυροί με την ένταση να φτάνει τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αναμένεται πρόσκαιρη αλλά μεγάλη ενίσχυση των νοτιάδων όπου θα φτάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ ενώ οι ριπές στο ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο δεν αποκλείεται να "αγγίξουν" τα 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην κεντρική και νότια Ελλάδα. 

Στην Αττική περιμένουμε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αρκετά καλό καιρό με λίγες μόνο νεφώσεις. Αργά την νύχτα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και προς την αλλαγή της ημέρας υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και στα νότια πολύ ισχυροί έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και τα βόρεια η μέγιστη δεν αποκλείεται να πλησιάσει τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά και νότια δεν θα ξεπεράσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετή συννεφιά από το ξεκίνημα της ημέρας κυρίως στα πιο βόρεια του νομού. Πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές σύντομης διάρκειας, υπάρχει μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας