Τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια - Ο καιρός την Πέμπτη 16/07/2020

2020-07-15

Διατηρούνται και την Πέμπτη οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών στην χώρα μας, ωστόσο δεν θα λείψουν αυτήν την φορά κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας, κυρίως σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας. Παράλληλα οι άνεμοι φαίνεται ότι θα εξασθενήσουν λίγο στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει μερικώς στα κεντρικά και νότια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 16/07/2020

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει σε γενικές γραμμές πολύ καλά με αίθριο καιρό σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Μοναδική εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσει το βόρειο Ιόνιο καθώς νωρίς το πρωί υπάρχει μικρή πιθανότητα σύντομων τοπικών βροχών, ενώ και στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει πολύ τοπικά και ασθενώς. Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στους περισσότερους ορεινούς όγκους της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη (Ξάνθη, Ροδόπη), όπου υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Πιθανότητα για τοπικούς όμβρους υπάρχει επίσης για τα υπόλοιπα ορεινά της Μακεδονίας, την ορεινή - ημιορεινή Ήπειρο, την δυτική και βόρεια ορεινή Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια ορεινή Στερεά Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλό καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση στα νότια να φτάνει τα 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις μέχρι 6 Μποφόρ (στα Δωδεκάνησα και την νότια Κρήτη η ένταση των ανέμων θα "αγγίζει" τα 7 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32 βαθμούς, στα δυτικά από 15 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά με ηλιοφάνεια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, ενώ στα νότια θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη στο ξεκίνημα της ημέρας θα έχουμε τοπικές νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει πρόσκαιρα και ασθενώς. Στην συνέχεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και πρόσκαιρες νεφώσεις στα γύρω ορεινά και μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας