Τοπικές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες - Ο καιρός την Δευτέρα 01/02/2021

2021-01-31

Επιδεινωμένο θα είναι το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Δευτέρας σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αλλά και με νοτιάδες οι οποίοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια και θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 01/02/2021 

Ήδη από νωρίς την νύχτα το σκηνικό του καιρού θα είναι αρκετά επιδεινωμένο σε μεγάλο μέρος της χώρας, με έμφαση αρχικά τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο. Σε αυτά τα τμήματα αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές αξιόλογης έντασης ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Πολύ γρήγορα την νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, την Θεσσαλία (με έμφαση τα δυτικά και κεντρικά τμήματα), την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Πελ/νησο, οπότε θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους αξιόλογες. Μέχρι το πρωί αναμένεται περαιτέρω επέκταση των φαινομένων σε Θράκη και πιο τοπικά σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλωθούν γενικά ασθενείς τοπικές βροχές, με εξαίρεση την Θράκη όπου εδώ τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μέσα στις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα) και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλύτερος. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το κύριο μέτωπο της κακοκαιρίας θα βρίσκεται στην ανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς αρκετά ισχυρές σε Χίο και Λέσβο. Και στην δυτική Ελλάδα όμως, τα φαινόμενα δεν θα σταματήσουν εντελώς και θα εντοπίζονται κυρίως από τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου και βορειότερα με βροχές, ενώ καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Σύντομες τοπικές μπόρες θα έχουμε σε ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο, Κυκλάδες, δυτική Κρήτη και Δωδεκάνησα (με μικρή πιθανότητα για κάποια τοπική καταιγίδα) ενώ σε Μακεδονία, Θεσσαλία και βόρεια Στερεά Ελλάδα θα έχουμε μόνο νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. 

Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, ο καιρός θα παραμείνει και πάλι αρκετά επιδεινωμένος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (μέχρι τα βόρεια τμήματα των Δωδεκανήσων) και θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες ίσως τοπικά ισχυρές. Πιο τοπικά και ασθενή φαινόμενα θα έχουμε στα νησιά του θρακικού και την Θράκη (Έβρος). Παράλληλα και στην δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές. Τέλος στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με λίγες νεφώσεις και ξαστεριά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και βαθμιαία το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 8 Μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα αρκετή συννεφιά και προς τις πρώτες πρωινές ώρες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και στην συνέχεια στις περισσότερες περιοχές του νομού. Μάλιστα προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σύντομη καταιγίδα. Μέσα στο μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα στα νότια έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα συννεφιά με τοπικές βροχές. Στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και θα έχουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας