Τοπικές βροχές στα δυτικά και άνοδος της θερμοκρασίας - Ο καιρός το Σάββατο 23/10/2021

2021-10-22

Ελαφριά μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού από πλευράς θερμοκρασίας αλλά και από πλευράς καιρικών φαινομένων, καθώς στην πρώτη περίπτωση η μεταφορά ελαφρώς θερμότερων αερίων μαζών θα έχει σαν συνέπεια να ανεβάσει λίγο την θερμοκρασία κυρίως στα κεντρικά και νότια, ενώ στην δεύτερη κάποιες βροχές θα πρέπει να απασχολήσουν περιοχές της δυτικής Ελλάδας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 23/10/2021

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός αναμένεται να είναι αρκετά συμπαγής με αυξημένες νεφώσεις να εντοπίζονται στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα από το ύψος της δυτικής - βορειοδυτικής Πελ/νησου και βορειότερα. Αυτές οι νεφώσεις φαίνεται να είναι αρκετά πυκνές, τόσο ούτως ώστε δείχνουν να καταφέρνουν να δίνουν κάποιες βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας. Μάλιστα κάποια από αυτά τα φαινόμενα θα μπορέσουν να κινηθούν λίγο ανατολικότερα και να επηρεάσουν την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και τα βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου ωστόσο αυτά θα έχουν αρκετά τοπικό και ασθενή γενικά χαρακτήρα. Προς το απόγευμα πάντως τα όποια φαινόμενα φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά και μόνο στο βόρειο Ιόνιο και την παράκτια ζώνη της Ηπείρου ίσως διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας. 

Και στην βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι θα έχουμε νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς όμως αυτές να είναι ικανές να αφήσουν κάποιο φαινόμενο (ίσως μόνο στην δυτική Μακεδονία σε πολύ τοπικό επίπεδο βρέξει πρόσκαιρα προς το μεσημέρι), ενώ θα υπάρχουν και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Ακόμη καλύτερος θα είναι ο καιρός σε ανατολική Στερεά Ελλάδα, νότια Πελ/νησο και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου όπου οι νεφώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις όχι πάνω από 4 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο θα επικρατήσει ένα Δ ρεύμα που δεν θα ξεπερνά τα 5 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Πέλαγος οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί μέχρι 3 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε εναλλαγές διαστημάτων ηλιοφάνειας και νεφώσεων καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας