Τοπικές βροχές στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο - Ο καιρός την Τρίτη 08/12/2020

2020-12-07

Αισθητή αλλά πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τρίτης στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, καθώς το ψυχρό μέτωπο το οποίο κινήθηκε πολύ γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και το οποίο τοπικά έδωσε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, απομακρύνεται. Ωστόσο δεν θα λείψουν κάποια φαινόμενα βροχών από τα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα οι άνεμοι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 08/12/2020

Στην δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι από την αρχή της ημέρας αρκετά έως πολύ νεφελώδης και από τις πρωινές ώρες θα πρέπει να εκδηλώνονται διάσπαρτες μπόρες τοπικού χαρακτήρα στα νησιά του Ιονίου και τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελ/νησου. Με παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η ημέρα στις περιοχές αυτές τουλάχιστον έως τις απογευματινές ώρες, ενώ από αργά το βράδυ και κυρίως προς τα μεσάνυχτα αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, τα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική Στερεά Ελλάδα και ίσως τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου. Τα φαινόμενα μάλιστα στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές δεν αποκλείεται τοπικά να είναι έντονα, ενώ η επιδείνωση του καιρού θα γίνει ακόμη περισσότερο αισθητή προς το ξημέρωμα της Τετάρτης. Αρκετά άστατο καιρό θα έχουμε επίσης και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα (από την Σάμο και νοτιότερα), καθώς μέσα στην ημέρα και κυρίως μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα εκδηλωθούν μπόρες και ίσως κατά τόπους πρόσκαιρες καταιγίδες. Ένα πέρασμα από παροδική μπόρα ή και καταιγίδα θα έχει τις πρωινές ώρες και το δυτικό τμήμα της Κρήτης ενώ η υπόλοιπη χώρα θα έχει καλύτερες καιρικές συνθήκες με διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και συννεφιές κατά τόπους πυκνότερες. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Δ-ΝΔ κυρίως διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια το πρώτο μισό της ημέρας, ενώ μετά το μεσημέρι από τα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε και εδώ αρχικά ηλιοφάνεια ενώ μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες την νύχτα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας