Τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια την Κυριακή - Σταδιακή σημαντική επιδείνωση του καιρού την νύχτα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 08-03-2020

2020-03-07

Με μουντό καιρό αναμένεται να κυλήσει η Κυριακή σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα χωρίς μάλιστα να λείπουν οι τοπικές βροχές κατά την διάρκεια της ημέρας. Από αργά την νύχτα όμως προς το ξημέρωμα της Δευτέρας αναμένεται σοβαρή μεταβολή με έντονες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι στο Αιγαίο ευνοώντας την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική πτώση στα δυτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 08/03/2020 

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει με συννεφιά αρκετά πυκνή σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα με λίγα διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη (κυρίως τους νομούς Ξάνθης και τα δυτικότερα τμήματα της Ροδόπης), την Θεσσαλία, την δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και τις δυτικότερες περιοχές της Πελ/νησου. Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα ενώ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία ίσως κατά διαστήματα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση (υπαρκτό το ενδεχόμενο ακόμη και πρόσκαιρης καταιγίδας). Αργά το βράδυ όμως και ενώ τα όποια φαινόμενα στα δυτικά σχεδόν θα έχουν σταματήσει, θα αναπτυχθεί μία ζώνη φαινομένων που θα καλύπτει σε πρώτη φάση περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλίας, κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και των περισσότερων τμημάτων της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν προς το τέλος της ημέρας αναμένονται αξιόλογες βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες στην Μακεδονία. Μέσα στην Δευτέρα τα φαινόμενα προοδευτικά θα μετατοπίζονται ανατολικότερα ενώ αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά αποκτώντας τοπικά πολύ μεγάλη ένταση. Να σημειωθεί επίσης ότι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνδυαστούν με την μεταφορά αφρικανικής σκόνης, επομένως μεταφράζονται ως ''λασποβροχές''. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ, το απόγευμα όμως από το βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν Ν γενικά διευθύνσεις αρκετά ενισχυμένοι με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο το πρώτο μισό της ημέρας πολύ ισχυροί 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 20 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά αρκετά πυκνή καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά. Αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας αναμένονται βροχές οι οποίες προοδευτικά θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με τοπικές βροχές κατά διαστήματα, ασθενείς κατά βάση. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας