Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 22-04-2020

2020-04-21

Πιο περιορισμένες θα είναι οι βροχές την Τετάρτη στην χώρα μας καθώς θα επηρεάζονται τα βορειοδυτικότερα κυρίως τμήματα ενώ παράλληλα θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση ενώ η θερμοκρασία θα πέσει και στην κεντρική Ελλάδα, κυμαινόμενη σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 22/04/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι άστατος στα βορειοδυτικά και θα σημειώνονται τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας και την δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα (στην ανατολική πλευρά) ενώ στην δυτική Μακεδονία νωρίς το πρωί υπάρχει πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν μέχρι τα 700 μέτρα (δεν αποκλείεται το ξημέρωμα για πολύ λίγο να παρατηρηθεί χιονόπτωση στην Φλώρινα). Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν αποκτήσει ακόμη πιο τοπικό χαρακτήρα και θα έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές, η συννεφιά ωστόσο θα διατηρηθεί. Από αργά το απόγευμα ωστόσο αναμένονται εκ νέου βροχές πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και την νύχτα προς τα μεσάνυχτα στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας με χιονοπτώσεις πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα στην Πίνδο και την δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει καλύτερα με τοπικές νεφώσεις και ηλιοφάνεια ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στο κεντρικό Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο. Τέλος το πρωί αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές και στα βόρεια της Κρήτης. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό Ιόνιο και τον πατραϊκό μέχρι 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι ισχυροί και θα πνέουν με ένταση 6 με 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 9 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 (τοπικά και 16) βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά συννεφιά η οποία θα δώσει ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού. Τα φαινόμενα γρήγορα θα σταματήσουν, ωστόσο η συννεφιά θα παραμείνει με μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας