Τοπικές βροχές στην νότια νησιωτική χώρα - Ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 16-01-2020

2020-01-15

Αρκετά μουντός θα είναι ο καιρός στην χώρα μας και κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα όπου η συννεφιά θα κυριαρχήσει καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι λοιπόν στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, πυκνότερες στην Θράκη. Από την νότια Θεσσαλία και νοτιότερα, θα κυριαρχήσει η συννεφιά η οποία κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πυκνή και δεν αποκλείεται να δώσει ψιχάλες ή και πολύ ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Εύβοια. Επιδεινωμένος θα είναι  καιρός στην Κρήτη όπου θα εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης, σταδιακά όμως από το μεσημέρι και μετέπειτα τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. Τέλος τοπικές βροχές ασθενείς κατά βάση θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, στα ανοιχτά όμως η ένταση θα φτάνει τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο ο βοριάς θα είναι αρκετά ενισχυμένος και η ένταση θα φτάνει τοπικά και τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε άνοδο στα δυτικά, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην ανατολική και νότια νησιωτική κυρίως χώρα.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα βόρεια και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις μέτριοι 4 με 6 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά ισχυροί έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13  (και πιθανώς 14) βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας