Τοπικού χαρακτήρα βροχές κυρίως στα δυτικά - Ο καιρός την Τετάρτη 16/11/2022

2022-11-15

Θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης ο σχετικά άστατος καιρός ο οποίος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, καθώς αναμένονται μέσα στην ημέρα και κυρίως το β' μισό αυτής εκ νέου τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα από πλευράς ανέμων θα κυριαρχήσει το Δ-ΝΔ ρεύμα το οποίο βαθμιαία θα ενισχυθεί, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μερική άνοδο τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 16/11/2022

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με σχετικά καλό καιρό για το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, αν και οι νεφώσεις θα είναι σε γενικές γραμμές αυξημένες ιδιαίτερα στη δυτική - βορειοδυτική και βόρεια χώρα (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη και κεντροβόρεια Θεσσαλία), με την πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά να είναι μικρή. 

Αυξημένη συννεφιά ωστόσο αναμένεται το πρώτο μισό της ημέρας και στο νότιο - νοτιοανατολικό Αιγαίο (Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα), με τις περιοχές αυτές να εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα για ένα πρόσκαιρο πέρασμα τοπικής βροχής, ίσως και πρόσκαιρης καταιγίδας στη θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μετά το μεσημέρι ωστόσο τα όποια φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα και να εμφανίζουν σημάδια εξασθένισης. 

Από το μεσημέρι και μετέπειτα αναμένεται εκ νέου βαθμιαία πύκνωση των νεφώσεων στη δυτική Ελλάδα και κατά συνέπεια εκδήλωση τοπικών βροχοπτώσεων κυρίως στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου και στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - βορειοδυτικής Πελ/νησου. Τα εν λόγω φαινόμενα θα διατηρηθούν καθ'όλη τη διάρκεια του υπολοίπου της ημέρας και μάλιστα τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 

Τέλος για τις υπόλοιπες κεντρικές, ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές αλλά και για το υπόλοιπο τμήμα του Αιγαίου, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο πέρα από μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΔ κατά κύριο λόγο διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις της τάξεως των 4 με 5 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέει Δ άνεμος με τις ριπές τοπικά να φτάνουν τα 6 Μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ΝΔ άνεμοι έως 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες αυξημένη συννεφιά η οποία όμως γρήγορα θα δώσει τη θέση της σε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από το βράδυ και από τα δυτικά αναμένονται εκ νέου νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις εντάσεως 2 με 3 Μποφόρ, σε περιοχές όμως πέριξ του Κορινθιακού Κόλπου ο Δ άνεμος θα είναι ενισχυμένος με την ένταση να φτάνει κατά περιόδους τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένη συννεφιά κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και περιορισμένα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις εντάσεως 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας