Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η αστάθεια στην χώρα μας!!

2020-06-17

Για άλλη μία εβδομάδα το φαινόμενο της αστάθειας έρχεται στο προσκήνιο των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Φυσικά, το φαινόμενο δεν απασχολεί ολόκληρη την χώρα αλλά κυρίως τα βόρεια (ιδιαίτερα την κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την Θράκη) και κατά διαστήματα περιοχές του κεντρικού ηπειρωτικού κορμού. Χαρακτηριστικές ήταν μάλιστα οι εικόνες και οι καιρικές αναφορές από τους αναγνώστες μας σχετικά με την χθεσινοβραδινή καταιγίδα η οποία επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική ήταν από τις περιοχές που δέχθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων, βρέθηκε η Δράμα η οποία ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρότατη χαλαζόπτωση και τους κατοίκους να μιλούν για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Τα πράγματα τις επόμενες 3 με 4 ημέρες δείχνουν να ομαλοποιούνται καθώς τα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα θα αποκτήσουν αρκετά έως πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την ανατολική Μακεδονία και ιδίως την Θράκη όπου εδώ και τις επόμενες ημέρες (θα υπάρξουν σχετικές προγνώσεις) θα επιμείνουν δυνατές μπόρες, ισχυρές καταιγίδες και νέες χαλαζοπτώσεις κατά τόπους. Για την υπόλοιπη χώρα δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο μέχρι το Σ/Κ πέρα από κάποιους τοπικούς όμβρους στα κεντρικά ορεινά, τίποτα όμως το ιδιαίτερο.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ICON για το μεσημέρι της Πέμπτης!!


Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ICON για το μεσημέρι της Παρασκευής!!


Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις από τα προγνωστικά μοντέλα τόσο για σοβαρή επιδείνωση, όσο και για αισθητή - ουσιαστική βελτίωση του καιρού. Και το λέμε αυτό διότι τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, μία ψυχρή λίμνη αρκετά μεγάλης έκτασης φαίνεται να εγκαθίσταται πάνω από την χώρα μας και να προκαλεί εκρηκτική αστάθεια με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές αλλά και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα. Ωστόσο σταδιακά αυτή η ''ψυχρή λίμνη'' θα εξασθενήσει και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά χρονικά, φαίνεται ότι το φαινόμενο της αστάθειας θα λάβει τέλος και ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός σε όλη την χώρα με πιθανώς ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο.


Σαφέστατα, θα πρέπει να περιμένουμε και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη του καιρού. Πάντως φαίνεται πως από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι βροχές και οι καταιγίδες θα σταματήσουν, ωστόσο πριν από αυτήν την ουσιαστική βελτίωση, θα προηγηθούν τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, το καιρικό ενδιαφέρον των επόμενων ημερών είναι αρκετά μεγάλο και θα φροντίσουμε όπως πάντα να σας κρατάμε ενήμερους σχετικά με την πορεία του καιρού.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας