Τσουχτερό κρύο την νύχτα και το πρωί με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις - Ο καιρός την Τετάρτη 24/03/2021

2021-03-23

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις προγνώσεις μας, το σκηνικό του καιρού άλλαξε σημαντικά τις τελευταίες ώρες με την θερμοκρασία να σημειώνει μεγάλη πτώση κυρίως στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα και να κυμαίνεται σε Χειμωνιάτικα επίπεδα. Παράλληλα τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν αρκετές βροχές με έμφαση τις κεντρικές, τις ανατολικές και τις νότιες περιοχές αλλά και κάποιες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Από πλευράς καιρικών φαινομένων τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλότερα την Τετάρτη, ωστόσο θα κάνει πολύ κρύο την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 24/03/2021

Στην δυτική Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά καλό καιρό, καθώς θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές, ενώ οι νεφώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά δυτικά ηπειρωτικά δίχως όμως να δίνουν φαινόμενα. Παρόμοιος θα είναι ο καιρός και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα όπου επίσης θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ κάποια σύννεφα θα τα έχουμε κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. 

Στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές άστατος καθώς κατά περιόδους θα συννεφιάζει, με τις νεφώσεις μάλιστα τοπικά να πυκνώνουν, ωστόσο θα έχουμε και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Στην δυτική και την κεντρική Μακεδονία τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες, ίσως έχουμε κάποια πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα χιονοπτώσεων κυρίως στα πιο βόρεια τμήματα, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη μεταξύ προμεσημβρινών και πρώτων απογευματινών ωρών, αναμένεται να έχουμε μία πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού καθώς οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σημαντικά και αναμένεται να δώσουν χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ίσως μάλιστα αξιόλογες ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται να έχουμε και στα νησιά του θρακικού όπου και εδώ οι χιονοπτώσεις αν και σύντομες, δεν αποκλείεται να κατέβουν ακόμη και μέχρι τα 100 μέτρα τοπικά

Αρκετά πιο πυκνή θα είναι η συννεφιά από το απόγευμα και μετέπειτα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας (Μαγνησία), στις Σποράδες και στην βόρεια Εύβοια, οπότε και αναμένονται να σημειωθούν μπόρες διάσπαρτου γενικά χαρακτήρα, κατά τόπους αξιόλογες. Πιο ασθενείς και τοπικές θα είναι αυτές οι βροχές στο βορειοανατολικό Αιγαίο (Λέσβος, Χίος). Το βράδυ, κάποιες τοπικές βροχές ενδέχεται να φτάσουν μέχρι τις βόρειες Κυκλάδες. 

Τέλος στην Κρήτη ο καιρός θα είναι νεφελώδης και κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις ιδιαίτερα ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και οι ριπές στα ανοιχτά του Πελάγους δεν αποκλείεται να "αγγίξουν" τα 8 Μποφόρ. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις στα κεντρικά και νότια με μέτριες εντάσεις 5 με 6 Μποφόρ, στα Δωδεκάνησα όμως θα είναι πολύ ισχυροί και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο αναμένεται ενίσχυση των Β ανέμων μετά το μεσημέρι όπου θα φτάνει τα 5 με 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -10 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -3 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 11 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους μάλιστα ισχυρός.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις πιο αυξημένες στα δυτικά και βόρεια του νομού αλλά και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά κατά τόπους έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν, με μικρή πιθανότητα για πολύ ασθενή και τοπικά φαινόμενα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας