Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 22/11/2021

2021-11-21

Σε προοδευτική μεταβολή σημαντικού χαρακτήρα οδεύει η χώρα μας καθώς κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας θα πρέπει να μας απασχολήσουν αρκετές βροχές και καταιγίδες οι οποίες πρωτίστως θα επηρεάζουν τα δυτικά και κατά διαστήματα θα επεκτείνονται στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Η αιτία αυτής της φθινοπωρινής διαμόρφωσης του καιρού, οφείλεται στην παρουσία ισχυρού Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό Ωκεανό με αποτέλεσμα να κατέρχονται βαρομετρικά χαμηλά από την Ατλαντική Ροή προς την Μεσόγειο και αυτά να επηρεάζουν και τη χώρα μας με διαδοχικές βροχές από τα δυτικά. Πρόκειται για μία καιρική κατάσταση που με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δείχνει να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια, τουλάχιστον έως τις πρώτες δέκα ημέρες του Δεκέμβρη, καθιστώντας έτσι τον καιρό ιδιαίτερα Φθινοπωρινό. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 22/11/2021

Από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας η επιδείνωση του καιρού θα γίνει αντιληπτή στις πιο δυτικές περιοχές. Βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν από νωρίς το πρωί τα νησιά του Ιονίου καθώς και τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νήσου. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν τάση ενίσχυσης στις προαναφερθείσες περιοχές και ταυτόχρονα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας πλέον τα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής και νότιας Πελ/νήσου, όπου επίσης θα εκδηλωθούν βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες.  

Μεταξύ των πρώτων μεσημβρινών και των πρώτων βραδινών ωρών, ένα πέρασμα από τοπικές βροχές ασθενείς κατά βάση, θα το έχουμε στην Μακεδονία, την Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, ενώ τη νύχτα τοπικές βροχές θα επηρεάζουν τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου και την Θράκη (κυρίως τον Έβρο). Παράλληλα ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα έχει καταστεί αρκετά άστατος με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και με ενδιάμεσα διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων. Τέλος, πλήρως ανεπηρέαστο φαίνεται να μένει το νότιο - νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μας (Κρήτη - Δωδεκάνησα) όπου θα έχουν μόνο συννεφιά παροδικά πιο πυκνή. 

Οι άνεμοι τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι λίγο πιο αυξημένες καθώς και ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν αρκετά και προς το απόγευμα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Αργά τη νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και καταιγίδες στα ανοιχτά του Ευβοϊκού  Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αραιές νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώσουν αρκετά. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών υπάρχει το ενδεχόμενο για ένα σύντομο πέρασμα τοπικών βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας