Βουτιά της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις - Ο καιρός την Πέμπτη 08/04/2021

2021-04-07

Αρκετά σύντομη αλλά πολύ εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η αλλαγή που θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Πέμπτης, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της θερμοκρασίας η οποία θα σημειώσει απότομη και πολύ αισθητή πτώση από βορρά προς νότο, επαναφέροντας έστω και πρόσκαιρα τον Χειμώνα. Σε συνδυασμό με την έλευση των ιδιαίτερα ψυχρών για την εποχή αερίων μαζών, αναμένεται και μία πολύ εξπρές μεταβολή του καιρού από τα βόρεια προς τα νότια η οποία για λίγο θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε βοριάδες στα Πελάγη με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 08/04/2021

Ήδη μέσα στην νύχτα η αλλαγή του καιρού θα γίνει αισθητή σε όλη σχεδόν την βόρεια Ελλάδα με την έλευση των πιο ψυχρών αερίων μαζών. Έτσι κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, αναμένονται νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αρκετά πυκνές κατά τόπους. Αυτές οι νεφώσεις αναμένεται να δώσουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στα βορειότερα τμήματα της Θράκης και της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας, δεν αποκλείεται για λίγο νωρίς το πρωί οι χιονοπτώσεις να καταφέρουν να κατέβουν ακόμη και μέχρι τα 200 με 300 μέτρα και μάλιστα στα πιο βόρεια τμήματα κοντά στα βόρεια σύνορα αναμένεται να είναι πρόσκαιρα αρκετά πυκνές. Στην δυτική Μακεδονία χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και ίσως πρόσκαιρα στα Γρεβενά. 

Μέσα στο πρωί τα φαινόμενα γρήγορα θα κατηφορίσουν νοτιότερα και θα επηρεάσουν την Ήπειρο και την Θεσσαλία, με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά (στην Ήπειρο ίσως χιονίσει πολύ πρόσκαιρα έως τα 600 μέτρα στα βορειότερα τμήματα). 

Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει αρκετά καλά σε γενικές γραμμές με αραιές κατά βάση νεφώσεις. Λίγο πιο πυκνές θα είναι αυτές οι νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα όπου ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς και πολύ τοπικά. Όμοια εξέλιξη αναμένεται και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

 Όπως είπαμε και προηγουμένως, αυτή η μεταβολή του καιρού θα είναι πολύ σύντομη και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αρχίσει να καθαρίζει ο καιρός στην βόρεια Ελλάδα με τις νεφώσεις να απομακρύνονται. Κάποια λίγα φαινόμενα ίσως επιμείνουν και το μεσημέρι στην Θράκη, με τις χιονοπτώσεις πλέον να είναι πολύ ασθενείς και να εκδηλώνονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η νότια Χαλκιδική όπου ο καιρός θα είναι αρκετά κλειστός και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ίσως ακόμη και μέχρι τα 400 με 500 μέτρα για λίγο. 

Έτσι λοιπόν η μεταβολή από την βόρεια Ελλάδα θα κινηθεί πολύ γρήγορα νοτιότερα και θα επηρεάσει πρόσκαιρα την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την βορειοανατολικής Στερεά Ελλάδα και τα πολύ βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα της Πελ/νησου, με τοπικές βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις οι οποίες πρόσκαιρα στην Θεσσαλία θα κατέβουν στα 500 με 600 μέτρα και στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 600 με 900 μέτρα.

Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός στην δυτική Ελλάδα με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ κάποιες νεφώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά. Παρόμοιος ο καιρός σε Κρήτη και Δωδεκάνησα με λίγες νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώσουν, ενώ στις Κυκλάδες ίσως σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές. 

Σχετικά νεφελώδης θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα νησιά του θρακικού και στην Λέσβο είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από τα 600 με 700 μέτρα και πάνω. 

Μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, ο καιρός θα έχει καθαρίσει εντελώς σε ολόκληρη την χώρα με την ξαστεριά να κυριαρχεί, εκτός από την βόρεια Κρήτη όπου το βράδυ θα σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές βροχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια η ένταση θα φτάσει τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων από τα βόρεια σε βοριάδες και θα είναι αρκετά ισχυροί και ψυχροί με ένταση γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε ραγδαία πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως 8 βαθμούς (το "14αρι" ισχύει μόνο για τα ενδότερα και δυτικότερα τμήματα της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας και πολύ τοπικά), στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι στην κεντρική και νότια Ελλάδα ο καιρός θα είναι πιο μαλακός της νυχτερινές και πρωινές ώρες, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένεται η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά την νύχτα και το πρωί. 

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες αραιές κατά βάση νεφώσεις, λίγο πιο πυκνές στα δυτικά. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αρχίσουν σταδιακά να πυκνώνουν στα δυτικά και τα βόρεια του νομού και μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Εντός του λεκανοπεδίου ο καιρός θα είναι πιο σπαστός, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης υποτροπής του καιρού αργά το μεσημέρι με πρόσκαιρα φαινόμενα, κυρίως στα πιο βόρεια τμήματα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα πέσουν σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα το μεσημέρι και το απόγευμα από τα 700 με 800 μέτρα και πάνω. Το βράδυ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί το μεσημέρι και το απόγευμα με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ και ίσως πρόσκαιρα τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει το πρωί τους 13 με 14 βαθμούς, το μεσημέρι όμως θα πέσει στους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετή συννεφιά μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες. Αυτή η συννεφιά θα δώσει πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και νωρίς το πρωί θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ίσως ακόμη και έως τα 250 με 300 μέτρα. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και στην συνέχεια θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας