Βροχερή κατά διαστήματα και η νέα εβδομάδα στην χώρα μας με πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα μέσα αυτής στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά – Η τάση του καιρού έως την Κυριακή 05/04/2020

2020-03-28

Μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα καιρικά εβδομάδα με αρκετές βροχές στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις στο ξεκίνημα αυτής ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και η νέα εβδομάδα φαίνεται πως θα είναι κατά διαστήματα βροχερή σε αρκετές περιοχές, έως τα τέλη αυτής. Μάλιστα στα μέσα της νέας εβδομάδας ο καιρός πρόσκαιρα θα ψυχράνει στα βόρεια καθώς θα κατέλθουν ψυχρότερες αέριες μάζες και σε συνδυασμό με μία ''μικροδιαταραχή'', δεν αποκλείεται να σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πάμε λοιπόν να δούμε την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος της εβδομάδας:

Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα 30/03 (για τον καιρό της Κυριακής 29/03 ανατρέξτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/astatheia-me-topikes-mpores-sta-ipeirotika-tis-thermes-ores-prognosi-hellas-tin-kyriaki-29-03-2020/ ) , ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα νοτιοδυτικά θα προσεγγίσει την περιοχή μας και μετά το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί πρώτα στα νησιά του Ιονίου (κυρίως το κεντρικό και το νότιο) και τα κεντρικότερα και νοτιότερα τμήματα της Πελ/νησου με βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα μέχρι αργά την νύχτα θα έχουν επεκταθεί ανατολικότερα - βορειοανατολικότερα και θα επηρεαστούν από τοπικές βροχές η υπόλοιπη Πελ/νησος, η Στερεά Ελλάδα (κυρίως η ανατολική) και κυρίως οι Κυκλάδες και η βόρεια Κρήτη. Πιο τοπικές και ασθενείς βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι καλύτερος. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν μέτριοι στα Πελάγη από Α διευθύνσεις ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική άνοδο κυρίως στα νότια.

Την Τρίτη 31/03 η κακοκαιρία θα έχει μετατοπιστεί αρκετά ανατολικότερα και θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε συννεφιά κατά τόπους πυκνότερη με ασθενείς και πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχές στα περισσότερα τμήματα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, από αργά όμως την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας θα πέσει αισθητά στα βόρεια.

Καιρικό ενδιαφέρον φαίνεται να αποκτά η Τετάρτη 01/04 για την βόρεια Ελλάδα καθώς φαίνεται πως θα καταφέρουν να εισέλθουν λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια ρίχνοντας την θερμοκρασία. Παράλληλα μια αποκομμένη ψυχρή λίμνη κινούμενη προς την περιοχή μας, θα επιδεινώσει τον καιρό μόνο στην βόρεια Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις πιο ψυχρές αέριες μάζες, αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και ίσως της Ηπείρου και της βόρειας Θεσσαλίας και ίσως και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα βροχές αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα ενώ από την Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος. 

Η παραπάνω αλλαγή του καιρού παρ'όλα αυτά θα είναι αρκετά σύντομη και έτσι το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα (ίσως έχουμε λίγα μόνο φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές, τίποτα όμως το ιδιαίτερο). Η θερμοκρασία πιθανώς την Πέμπτη θα πέσει και στις υπόλοιπες κεντρικές περιοχές, την Παρασκευή όμως θα ανέβει σημαντικά κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Τέλος για το Σ/Κ 4-5/04 αν και χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά, τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν νέα κακοκαιρία από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για το επιμέρους διάστημα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα φαίνεται πως η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο ιδιαίτερα στα νότια.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν αναλυτικές προγνώσεις καθημερινά που θα εκτιμούν με ακρίβεια την εξέλιξη του καιρού!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας