Βροχερό κατά διαστήματα το 3ο δεκαήμερο του μήνα στην χώρα μας – Η τάση του καιρού έως τα τέλη του Μάρτη!!

2020-03-20

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενό μας άρθρο σχετικά με την εξέλιξη του καιρού πανευρωπαϊκά, είχαμε πει πως η κεντρική και η ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των Βαλκανίων) αναμένεται να δεχθούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης το διάστημα 22 με 24 Μαρτίου με τοπικές χιονοπτώσεις ισχυρές μάλιστα στα ανατολικά Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία). Είχαμε επίσης γράψει πως όσον αφορά την χώρα μας, ήταν μεγάλο ερωτηματικό το αν τελικά θα επηρεαστεί ή όχι από αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες. Με βάση λοιπόν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε τελικά αυτό το κύμα ψυχρής εισβολής και μόνο στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός πρόσκαιρα θα κρυώσει αρκετά την Δευτέρα 23/03 με πιθανότητα μάλιστα για λίγο και τοπικά να χιονίσει σε χαμηλότερα υψόμετρα κυρίως κοντά στα βόρεια σύνορα. Έτσι σε γενικές γραμμές η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παρόλα αυτά ο καιρός θα αποκτήσει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς φαινομένων, καθώς αναμένονται αρκετές βροχές κατά διαστήματα μέσα στο δεκαήμερο, ενδεχομένως μάλιστα και ισχυρές.

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε την κίνηση των αερίων μαζών στην στάθμη των 850hPa από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Παρατηρείστε πως ο ενισχυμένος υποτροπικός αντικυκλώνας, δεν επιτρέπει στην ψυχρή αέρια μάζα να κινηθεί σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, οπότε αυτή ''απλώνεται'' δυτικότερα επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Γερμανίας και την Ιταλία και σταδιακά εξασθενεί.

Ξεκινώντας λοιπόν από την Κυριακή 22/03 μια διαταραχή ερχόμενη από τα δυτικά, αναμένεται να χαλάσει λίγο τον καιρό στην δυτική Ελλάδα και στα βορειότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης με βροχές τοπικού χαρακτήρα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλύτερος ωστόσο θα έχουμε αρκετή συννεφιά, κατά τόπους πυκνότερη. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν ασθενείς ενώ θερμοκρασιακά δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη μεταβολή (περί τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου).

Λίγο περισσότερες δείχνουν να είναι οι βροχές την Δευτέρα 23/03 επηρεάζοντας πιο πολλές περιοχές όπως την Μακεδονία, την Θεσσαλία, τοπικά την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα και πιθανώς την βόρεια Πελ/νησο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μάλιστα αναμένονται και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Θράκης, ενώ δεν αποκλείεται για λίγο και πολύ οριακά να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία (όσο πιο κοντά στα σύνορα, τόσο πιο πιθανό). Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει μουντός χωρίς ωστόσο να έχουμε φαινόμενα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση κυρίως στο Ιόνιο ενώ η θερμοκρασία θα πέσει στην βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη 24/03 ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές και τα φαινόμενα θα έχουν αποκτήσει πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή ενώ στα βορειότερα θα κάνει.

Από κει και ύστερα ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί στις ακτές της Τυνησίας και να κινηθεί ανατολικά και ελαφρώς βορειοανατολικά. Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 25/03 αν και αναμένονται βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά, την Πέμπτη 26/03 φαίνεται πως πάμε σε σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα στα δυτικά και σταδιακά και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας κυρίως Ελλάδας. Για το ποιες περιοχές αναμένεται να δεχθούν τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα, αυτό θα εξαρτηθεί από την τροχιά του χαμηλού και από το πόσο αυτό θα καταφέρει να προσεγγίσει την χώρα μας, κάτι το οποίο θα φανεί μεταγενέστερα. Παράλληλα το διάστημα αυτό οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση στα Πελάγη και ιδίως στο Ιόνιο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια. 

Τέλος την Παρασκευή 27/03 τα φαινόμενα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης και πιο τοπικό χαρακτήρα ενώ μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα αν και πολύ μακριά, προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια νέα μεταβολή του καιρού.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε άρθρα όπως το παραπάνω όπου κάνουμε εκτίμηση του καιρού και ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ, δεν μπορούμε να πούμε πολλές λεπτομέρειες αλλά προσπαθούμε απλώς να δώσουμε μια πολύ γενική εικόνα της καιρικής εξέλιξης. Γι'αυτό και καθημερινά αναρτώνται αναλυτικές προγνώσεις όπου πάντα δίνουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού μιας και έχουμε πολύ πιο ασφαλή προγνωστικά στοιχεία.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες καθημερινές αναλυτικές προγνώσεις που θα εκτιμούν την καιρική εξέλιξη στην χώρα μας με όλες τις λεπτομέρειες. Επίσης για τον καιρό της Δευτέρας 23/03 και το αν τελικά θα καταφέρει για λίγο να χιονίσει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια, αυτό θα φανεί ένα 24ωρο πριν καθώς όπως είπαμε είναι εξαιρετικά οριακό

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας